Bliski saradnici Angele Merkel traže da Njemačka uvede sankcije Miloradu Dodiku

Radiosarajevo.ba
Bliski saradnici Angele Merkel traže da Njemačka uvede sankcije Miloradu Dodiku
Foto: EPA / Milorad Dodik
Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, navodno, planira uvesti sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, čime bi mu sva finansijska sredstva i imovina u ovoj zemlji bili blokirani.

Njemački list Frankfurt Allgemeine Zeitung nedavno je objavio jedan od tekstova u kojem napominje da bi takve sankcije trebale biti uvedene predsjedniku RS-a Dodiku, zbog podrške bivšim vojnim dužnosnicima Vojske RS-a, koji su presuđeni ratni zločinci pred Haškim tribunalom.

U tekstu FAZ-a pojašnjava se i to da njemačka vlada još uvijek ne želi zvanično se oglasiti u vezi s ovom temom, ali i to da nije tajna da neki od najbližih saradnika kancelarke Merkel već duže vrijeme smatraju da Dodika treba kazniti zbog njegovih političkih stavova koji su u suprotnosti sa vrijednostima EU. Navodno, ovakve mjere posebno zagovara Michael Brand, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga, koji je nešto slično slične mjere najavio i u nedavnom intervjuu za Radiosarajevo.ba.

"Neophodna je reakcija protiv svih koji podstiču rat na Balkanu i diplomati u Briselu i Berlinu ne smiju više samo promatrati šta se dešava. Dodikova najava, kojom zagovara jednostrano pomjeranje granica, opasna je igra s vatrom", kazao je Brand nakon što je u januaru ove godine zatražio od Njemačke da uvede sankcije Dodiku, nakon što su to učinile i SAD.

Ipak, Dodik tvrdi da nema takve informacije i da mu nije poznato da će administracija njemačke kancelarke Angele Merkel blokirati njegovu imovinu, prenosi Kurir.

Na pitanje da li će, ako dođe do prijetnje sankcijama, promijeniti svoje mišljenje u vezi s Ratkom Mladićem i drugim presuđenim ratnim zločincima, Dodik je istaknuo kako poštuje one koji su učestvovali u stvaranju RS-a, te da će njegov stav ostati isti.

"Iznio sam svoj stav. Poštujem određene stvari u politici, pogotovo poštujem one koji su učestvovali u stvaranju RS-a i moj stav ostaje isti. To je stav da oni koji su počinili zločine trebaju odgovarati", istaknuo je Dodik.

Također, pojasnio je i da nema nikakva novčana sredstva pohranjena u Njemačkoj, jer se spominje blokada njegovih računa u toj zemlji.

"Jedini novac koji imam u Njemačkoj jesu tri feninga koja sam izgubio kad sam posljednji put boravio tamo", zaključio je Dodik, uz šalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije