Osumnjičeni za ratne zločine Hasan Ružnić izručen pravosuđu BiH

Fena
Osumnjičeni za ratne zločine Hasan Ružnić izručen pravosuđu BiH
Fena / Hasan Ružnić
Osumnjičeni Hasan Ružnić danas je u 12.00 sati predat Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine na granici između BiH i R Hrvatske, nakon čega je transportovan u Sarajevo gdje će ga ispitati postupajući tužilac.

Osumnjičeni se u okviru predmeta Atif Dudaković i drugi tereti za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u akciji "Sana 95" tokom 1995. godine.

Osumnjičeni je na osnovu međunarodne potjernice, raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, lišen slobode na području Hrvatske 29. jula, nakon čega je izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

U Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH vodi se istraga protiv navedenog osumnjičenog koji se tereti da je u svojstvu pripadnika Vojne policije 5. korpusa Armije R BiH počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. godine.

Na navedenom lokalitetu je strijeljano i ubijeno najmanje 40 žrtava srpske nacionalnosti, civila kao i vojnika koji su se prethodno predali, a osumnjičeni se tereti da je lično učestvovao u strijeljanjima i pojedinačnim ubistvima preživjelih.

Hasan Ružnić je jedan od ukupno 17 osumnjičenih u predmetu Atif  Dudaković i drugi, a njegovim izručenjem su svi osumnjičeni dostupni pravosuđu BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije