Osumnjičeni u predmetu Aleksa Krndija i drugi sporazumno priznali krivicu

Anadolija
Osumnjičeni u predmetu Aleksa Krndija i drugi sporazumno priznali krivicu
Foto: Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo Bosne i Hercegovine
Nakon što su sa advokatima bili suočeni sa optužnicom i dokazima, svi optuženi u predmetu Aleksa Krndija i drugi sporazumno su u cijelosti priznali krivnju za kaznena djela za koja se terete, saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Optuženi u predmetu kodnog naziva “Povratnik“, terete se da su tokom 2016. i 2017. godine, kao organizovana kriminalna grupa kojom je rukovodio prvooptuženi Aleksa Krndija (1962.), činjenjem kaznenih djela, nabavljali, rasparčavali, krijumčarili i prodavali na ilegalnom narko tržištu, opojne droge marihuana, heroin i kokain, te zajedno sa drugim osobama, vršili krijumčarenje opojnih droga sa područje Republike Srbije u BiH i obratno.

U skladu sa sporazumnim priznanjem za prvooptuženog Krndiju predložena je kazna zatvora u trajanu od sedam godina, oduzimanje opojnih droga u količini od oko 1,2 kilograma heriona, što je jedna od najvećih zapljena heriona u proteklom periodu, novac u iznosu od oko 6.700 KM, dobijen prodajom opojne droge, iznos od 1.700 eura, pronađen prilikom pretresa, kao i automobil "mercedes", mobilni telefoni i druga sredstva korištena za izvršenje kaznenog djela.

Za optuženog Vojislava Žugića (1981.) predložena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine, oduzimanje količine od oko 100 grama opojne droge marihuana, kao i iznos u od 2.500 KM, koji je pribavljen prodajom opojnih droga. Za optuženog Srđana Krndiju (1990.) predložena je kazna zatvora u trajanju od 15 mjeseci, navode iz Tužilaštva BiH, a za optuženog Petra Krndiju (1994.) kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Također, u okviru provedenih pretresa i lišenja slobode pronađeno je i oduzeto oko dva kilograma smjese koja se na ilegalnom narko-tržištu koristi za povećanje mase opojnih droga.

Svi optuženi su potpisivanjem sporazuma u potpunosti priznali počinjenje kaznenih djela organiziranog kriminala (čl. 250) i neovlaštenog prometa opojnim drogama (čl.195.) KZ BiH, a predložene kazne u skladu su sa ulogom optuženih u izvršenju kaznenih djela. Sporazumnim priznanjima optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im temeljem sporazuma izrekne Sud BiH.

S obzirom na to da je optužnica obuhvatala navedenu četvoricu optuženih, prihvatanjem sporazuma i izricanjem kazni, predmet će u cijelosti biti okončan. Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH, zaključuju iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije