SDA: Osuđujemo hapšenje generala Drekovića

Radiosarajevo.ba
SDA: Osuđujemo hapšenje generala Drekovića
PrtScr / Ramiz Dreković

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje jutrošnje hapšenje generala Ramiza Drekovića, navodi se u saopćenju ove stranke.

„Neprihvatljiv je sam čin hapšenja osoba koje su uvijek spremne da se odazovu pozivu pravosudnih institucija i to se može tumačiti jedino kao namjera da se branitelji BiH dodatno ponize. SDA je čvrsto opredijeljena za procesuiranje svih ratnih zločina, kao i za neovisnost pravosudnih institucija, ali je više nego očigledno da je Tužilaštvo BiH podleglo političkim pritiscima i da se vodi kampanja protiv branilaca Bosne i Hercegovine“¸navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je nedopustivo da se stvaranjem vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina pokušava izjednačiti agresor i žrtva.

„Još jedanput podsjećamo da su snage koje su branile Bosnu i Hercegovinu sistematski spriječavale i kažnjavale zločine u svojim redovima, dok su snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Broj zločina sistematski počinjenih od strane snaga koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu neuporedivo je veći od broja zločina počinjenih od strane pojedinaca u redovima Armije Bosne i Hercegovine, te je stoga neprihvatljivo stvaranje vještačkih balansa u broju pokrenutih krivičnih postupaka i izrečenih sudskih presuda“, naglasili su iz SDA.

Iz ove stranke su istakli da vjeruju u nevinost generala Drekovića, te da su uvjereni da će se to, kao i u nizu ranijih slučajeva, na kraju i dokazati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije