Osuđena bh. političarka: Bivša potpredsjedavajuća Parlamenta FBiH mora u zatvor

Radiosarajevo.ba
Osuđena bh. političarka: Bivša potpredsjedavajuća Parlamenta FBiH mora u zatvor
Foto: Radiosarajevo.ba / Vesna Švancer (u sredini) na sjednici Parlamenta FBiH

Općinski sud u Tuzli donio je prvostepenu nepravomoćno presudu kojom je osudio na 30 mjeseci zatvora Vesnu Švancer, nekadašnju potpredsjedavajuću Zastupničkog doma FBiH i bivšu članicu Saveza za bolju budućnost (SBB).   

Švancer (47) je osuđena zbog počinjenja krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti uz krivično djelo prevare. 

Bivša potpredsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH osuđena je na 12 mjeseci za počinjenje krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, potom 16 mjeseci za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, te 4 mjeseca za krivično djelo prevare. Vesni Švancer je tako izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 30 mjeseci zatvora.

Ona je optužena da je formirala udruženje, u kojem su bili njena vozačica Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uslovljavali da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije, te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizator udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, uslovljeni od članova udruženja ili same Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili.

Tako je Švancer sebi ili članovima udruženja pribavila protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 14.350 KM, novac koji mora vratiti po odluci suda. Presuda nije pravosnažna, a tužilaštvo i dobrana imaju pravo žalbe 15 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije