Osporena odluka o imenovanju Tvrtka Milovića na poziciju urednika BHT-a

Radiosarajevo.ba
Osporena odluka o imenovanju Tvrtka Milovića na poziciju urednika BHT-a
Foto: Arhiv / Odluka Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine osporio je izbor Tvrtka Milovića na poziciju urednika dokumentarno-savremenog programa BHT, čime je uvažio tužbu Srđana Šarenca i ovom odlukom je naloženo da se konkurs za Izbor urednika ponovi.

Sud BiH utvrdio je da Milović nije ispunjavao niti jedan od uvjeta konkursa, dodali su da je BHT  prekršila i Statut i Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

Jedan od ljudi koji se uključio u borbu i koji je bio direktno oštećen ovakvom odlukom BHT-a je i režiser Srđan Šarenac.

 "Odluku o mom neizboru koju je sud srušio , su donijeli čalnovi Upravnog odbora BHRT-a. Konkurs je namješten, to je jasno i to je ono što je i sud utvrdio. To je odluka koja nikad nije bila utemeljena na kvalitetu nego na namještanju. Sada je na nadležnim službama da se istraži da li je neko bio "potkivan"", rekao je Šarenac za Radiosarajevo.ba.

"Budući sam autor i producent 20 filmova koji su do sada dobili 40 nagrada širom svijeta i prikazani na preko 200 filmskih festivala, a moj prethodni film bio kandidat za Oskara, pozivam Tužilaštvo BiH da provjeri da li su navedeni članovi Upravnog Odbora bili "potkivani" prilikom odbacivanja mog uspjeha i mene te izborom za urednika dokumentarnog programa gospodina Tvrtka Milovića.

Također pozivam sve građane BiH u zemlji i dijaspori da se povedu mojim primjerom i da pokrenu tužbe za sve namještene konkurse ,tendere i korupciju.
Koje je vrijeme? Vrijeme je revolucije", zaključio je Šarenac.

FTV prekida saradnju s BHRT-om zbog imenovanja Tvrtka Milovića za urednika

Dino Mustafić: Nedopustivo je da osobe kao Milović budu na čelu Javnog servisa

Podsjećamo, Milović je na poziciju urednika dokumentarno-savremenog programa imenovan u martu prošle godine, a njegovo je imenovanje u javnosti, naročito među kolegama, izazvalo dosta rasprave i negodovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije