Osmanović uručio 100.000 KM novčanih nagrada zaslužnim bh. sportistima u 2017.

Fena
Osmanović uručio 100.000 KM novčanih nagrada zaslužnim bh. sportistima u 2017.
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović danas je uručio novčane nagrade zaslužnim i vrhunskim sportistima naše zemlje za rezultate ostvarene u 2017. godini.

Ukupan iznos podijeljenih finansijskih sredstava iznosi 100.000 KM, a nagrađeno je 45 sportista.

"Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda, donijelo je Vijeće miinstara BiH na prijedlog Ministarstva civilnih poslova. Raspon nagrada koje smo dodijeli je 3.000 KM, 2.500 i 1.500 KM. Bio je zastoj u ovoj oblasti, jer je posljednja kategorizacija rađena 2010. godine. Ovo je korak ka rješavanju tog problema. Smatram da treba nastaviti s proširivanjem ovih prava", kazao je Osmanović.

Ministar je dodao da je na određen način ovo i inicijativa svima onima koji kreiraju budežete u BiH da prilikom njihove izrade vode računa o sportistima i njihovom nagrađivanju.

"Nažalost u BiH nema ministarstva sporta, a Ministarstvo civilnih poslova ima koordinirajuću ulogu i mi pokušavamo da se prilikom izrade budžeta u BiH izborimo za što je moguće veća finansijska sredstva za tu oblast. U ovoj godini to je bilo negdje blizu 1,4 milona KM. Ostali nivoi vlasti bi trebali i morali više izdvajati za sport, pogotovo ako vidimo kakve rezultate postižu naši sportisti", smatra Osmanović.

On je naveo da Ministarstvo civilnih poslova finansijska sredstva isključivo dijeli putem javnog poziva na koji mogu aplicirati savezi, te da 60 posto tih sredstava dobivaju savezi, a 40 klubovi. Prispjele aplikacije razmatrala je komisija Ministarstva civilnih poslova, izvršila bodovanja, a na kraju konačnu odluku o dodjeli sredstva donijelo je Vijeće ministara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije