OSCE: Osuđujemo napad na novinare portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba
OSCE: Osuđujemo napad na novinare portala Radiosarajevo.ba
PrtScr / OSCE

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija, Harlem Desir, i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec, osudili su napad na novinare portala Radiosarajevo.ba, te pozvali nadležne organe da novinarima pruže bolju zaštitu.

Novinari portala RadioSarajevo.ba dobili su prijetnje 27. septembra ove godine zbog objavljenog članka. U situaciji koja je nalikovala na talačku krizu, novinari su bili prisiljeni da uklone članak sa stranice portala, te kontaktiraju ostale portale i novine i od njih traže da postupe na isti način.

“Snažno osuđujem ovaj napad kao i prijetnje smrću upućene novinarima i njihovim porodicama. Sigurnost novinara jedna je od najvažnijih pretpostavki za ostvarenje slobode medija, koja je ključni stub demokratskog društva. Novinari moraju imati mogućnost da izvještavaju o pitanjima od interesa za javnost u Bosni i Hercegovini, bez pritisaka i prijetnji, kao što je to slučaj i u drugim zemljama. Pozivam nadležne organe da učine sve što je u njihovoj moći da bi novinarima omogućili da svoj važan rad obavljaju u sigurnom okruženju”, izjavio je Desir.

“Broj napada na novinare u 2019. godini dostiže alarmantne razmjere. Napadi na novinare su neprihvatljivi. Nadležni organi moraju pojačati napore da zaštite medije i demokratiju”, izjavila je ambasadorica Kavalec.

“Pozivam nadležne institucije u BiH da realiziraju preporuke Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH iz 2017. godine i napad na novinare krivičnim zakonima propišu kao krivično djelo ili kao napad na službeno lice u obavljanju službenih dužnosti”.

Predstavnik Desir i ambasadorica Kavalec pohvalili su Upravu policije Kantona Sarajevo za brzu reakciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije