OSCE: Korupcija široko rasprostranjena u BiH

Fena
OSCE: Korupcija široko rasprostranjena u BiH
FOTO: Fena / Eric George Nelson: SAD su i dalje partner u borbi protiv korupcije

Drugi izvještaj OSCE-a sačinjen na osnovu praćenja sudskih procesuiranja predmeta korupcije u Bosni i Hercegovini ne sadrži ohrabrujuće zaključke, naročito ne kad je riječ o procesuiranju tzv. korupcije visokog nivoa.

Opća je ocjena da je korupcija široko rasprostranjena u BiH i da su međunarodni faktori, među njima Sjedinjene Američke Države, OSCE i Evropska unija, spremni pomoći u borbi protiv ove razarajuće društvene pojave zbog koje su građani izloženi nezaposlenosti i nemogućnosti da pokreću vlastiti biznis, a mladi obrazovani kadrovi u beznađu primorani da napuštaju domovinu.

To su kazali zvaničnici iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Misije OSCE-a i Delegacije Evropske unije, učesnici konferencije u Sarajevu na kojoj je predstavljen ovaj OSCE-ov izvještaj.

"Sjedinjene Američke Države su i dalje partner Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije. Transparentnost i odgovornost su ključne u ovoj oblasti i zato su SAD finansijski podržale OSCE u praćenju procesuiranja korupcije", kazao je novinarima američki ambasador Eric Nelson.

U protekloj godini, dodao je, OSCE je pratio 300 slučajeva na svim nivoima sudstva. Kantonalna tužilaštva u Sarajevu i Tuzli pokrenula su najviše predmeta korupcije visokog i srednjeg nivoa, zbog čega je američki ambasador odao priznanje tim instancama.

"Razni su načini za osnaživanje borbe protiv korupcije. Postoje sudije i tužioci predani tome, pa i njima izražavam podršku", kazao je također Nelson uz napomenu da Visoko sudsko i tužilačko vijeće treba da imenuje sudije i tužioce na osnovu njihovih profesionalnih kompetencija, a nikako uz politički upliv.

Ambasador Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH, izjavio je da drugi izvještaj sadrži dodatnih devet preporuka, kao i da je od 15 preporuka iz prethodnog izvještaja, u sedam zabilježen mali pomak, a u šest nikakav.

"Stanje u radu Tužilaštva BiH i specijalnog odjela Republike Srpske na predmetima korupcije nije zadovoljavajuće", konastatirao je Berton i dodao da pomacima u borbi protiv korupcije mora da doprinese strateško djelovanje.

Na potrebu uključivanja svih u borbu protiv korupcije kao jednog od najvećih razloga za zabrinutost građana BiH i uzroka narušavanja društva te ugrožavanja demokratije, ukazao je Nicolas Bizel, šef Sektora operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Ervropske unije u BiH.

Nakon što je, kao i prethodni govornici, izrazio spremnost institucije koju zastupa da pomogne Bosni i Hercegovini u antikoruptivnoj borbi, Bizel je dodao da su proteklih godina učinjeni mali pomaci, o čemu svjedoči i mali broj osuđujućih presuda.

"Svi se moramo uključiti u borbu protiv korupcije. To je jedan od prioriteta politike Evropske unije u Bosni i Hercegovini i dio strategije na zapadnom Balkanu", njegove su riječi.

U aktuelnoj godini, dodao je ovaj zvaničnik, Evropska unija pokrenula je tri važna projekta, ukupno vrijedna 3,5 miliona eura, a obuhvataju sve segmente borbe protiv korupcije, od prevencije do kaznenih odredbi.

Član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Slavo Lakić rekao je da su prethodni govornici izrekli istinu u ocjenama o rasprostranjenosti korupcije u Bosni i Hercegovini, kao i da je odgovor pravosuđa na tu pojavu i dalje nedovoljan, naročito na slučajeve korupcije visokog i srednjeg nivoa.

Iako aktivnosti nekih tužilaštava ulijevaju optimizam, i dalje je to nedovoljno za potrebnu širu antikoruptivnu borbu, zaključak je ovog tužioca.

Izvještaj koji je danas predstavila Misija OSCE-a u BiH nosi naziv "Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH - druga procjena" i sačinjen je u projektu "Procjena potreba pravosuđa u procesuiranju korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima".

Taj projekat je podržao Biro za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provođenje zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi izvještaj objavljen je u februaru 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije