Predstavništva RS-a u inostranstvu u 2017. potrošila 4,4 miliona KM

N. K.
Predstavništva RS-a u inostranstvu u 2017. potrošila 4,4 miliona KM
/ Anadolija
Prestavništva RS-a u svijetu prošle godine potrošila su 4,4 miliona KM, a Vlada manjeg bh. entiteta će za rad ovih osam predstavništava u inostranstvu ove godine izdvojiti i višu sumu novca, te je riječ o 4,5 miliona KM poreskih obveznika.

O informaciji da li su predstavništva RS-a u inostranstvu opravdali troškove svog rada, zastupnici u Narodnoj skupštini su raspravljali na sjednici 6. februara.

Naime, Vlada RS-a je u Narodnu skupštinu upitila izvještaj o aktivnostima osam predstavništava koji djeluju u Srbiji, Rusiji, SAD, Nemačkoj, Grčkoj, Izraelu, Austriji i Belgiji.

Anadolija - undefined

Na osnovu ovoga izvještaja koji je dostupan u sklopu materijala za 23. Redovnu sjednicu, vidljivo je da su predstavništva RS-a radila na promociji kulture i turizma manjeg bh. entiteta, kontaktirala dijasporu, a u dijelu koji se odnosi na ekonomsku saradnju neka od njih su navela i inostrane kompanije koje su pomogle firmama iz RS-a da ostvare kontakte u inostranstvu.

Zasigurno najviše pažnje biti će posvećeno radu predstavništva u SAD-u,  a kao najznaćajnije aktivnosti koje su sprovedene u 2017. godini, rukovodilac ove službe Obrad Kesić je istakao jačanje institucionalne saradnje kroz organizaciju nekoliko posjeta visokih zvaničnika, predstavnika institucija i organizacija Republike Srpske Americi

Obrad Kesić (printscreen) - undefined

Obrad Kesić

"Organizovana posjeta predsjednice Vlade Republike Srpske radi učešća na nekoliko događaja održanih povodom inauguracije novog američkog predsjednika, kojom prilikom su uspostavlјeni prvi kontakti sa visokim zvaničnicima nove administracije", je najznačajna aktivnost koju je ovo predstavništvo RS-a uradilo, stoji u Izvještaju.

Također, kako piše nadalje, delegacija Republike Srpske, koju je predvodila predsjednica Vlade, učestvovala je na Molitvenom doručku u Washingtonu, a tom prilikom održano je niz sastanaka sa članovima američkog Kongresa i predstavnicima drugih institucija vlasti u SAD, kao i smao učešće predsjednice Vlade Republike Srpske na radnom sastanku sa predstavnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, u okviru redovne godišnje skupštine.

Foto: RTRS - undefined

Ono što je veoma zanimljivo jeste da o statusu predstavništva u Izraelu u ovom izvještaju nema ni riječi, a opozicija u RS-u već dugo tvrdi da ovo predstavništvo više i ne postoji te da je preregistrovano u privatnu firmu.

Što se tiče planova za 2018.  godinu, Vlada RS-a na čelu sa Željkom Cvijanović planirala je najviše novca za predstavništvo u Rusiji i to 850.000 KM, 700.000 KM će biti izdvojeno za predstavništvo u Srbiji, dok će za rad predstavništva u SAD biti potrošeno 650.000 KM.

Kako je planirano, novac će biti isplaćivan mjesečno i to u iznosu od jedne dvanaestine planirane godišnje isplate.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dalje se nalazi na "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država.

Ona predviđa niz pravnih posljedica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije