Izricanje presude / Sud BiH Nasera Orića oslobodio krivice

09. 10. 2017. u 09:09:00 A. B.

Shares:6

Sud Bosne i Hercegovine danas je nekadašnjeg komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića oslobodio krivice, odnosno optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice tokom 1992. godine.

Sud je optužbe oslobodio i Sabahudina Muhića, koji je kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine također bio osuđena prema istim tačkama optužnice.

Suđenje u ovom predmetu je okončano 12. septembra, kada je odbrana iznijela završne riječi. Tada je odbrana iznijela da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati ono što je Oriću stavljeno na teret.

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske na zahtjev Republike Srbije. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića, s obzirom na to da mu je za te zločine već suđeno. Naser Orić je 2008. godine pred haškim sudom pravosnažno oslobođen krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Posljednjeg dana ove sedmice zakazano je izricanje presude za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti koji su 1993. zatvarani te fizički i psihički maltretirani, a za koji su optuženi Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelj i Mehmed Kaminić.

Ove sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, Vitezu, Orašju, Rogatici, Prijedoru, te drugim bh. gradovima.

KOMENTARI (1)