Optužnica protiv 11 osoba zbog zločina nad Srbima kod Ilijaša

Radiosarajevo.ba
Optužnica protiv 11 osoba zbog zločina nad Srbima kod Ilijaša
Foto: Sud BiH / Ilustracija
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba zbog ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom kod ilijaša, 1992. godine.

Navode optužnice Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima i preživjelih žrtava i prilaganjem oko 400 materijalnih dokaza.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

1. HADŽIĆ DŽEMALA, rođenog 1954. godine u Kaknju,
2. TURUDIĆ TEUFIKA zv. “Tufo”, rođenog 1960. godine u Kaknju
3. SMOLO DŽEMALA zv. “Haga”, rođenog 1963. godine u Kaknju,
4. SIKIRA SENADA, rođenog 1959. godine u Kaknju
5. SIKIRA BENJAMINA zv. “Benče”, rođenog 1969. godine u Kaknju,
6. SIKIRA HARISA zv. “Hare”, rođenog 01.07.1971.godine u Kaknju,
7. DURAK ENESA rođenog 1964. godine u Varešu
8. BEŠLIJA MIRSADA, rođenog 1964. godine u Ilijašu
9. BEŠLIJA NUSRETA, rođenog 1962. godine u Ilijašu,
10. BEŠLIJA MIRZETA, rođenog 1968. godine u Sarajevu,
11. SPAHIĆ HAMDIJE, rođenog 1960. godine u Ilijašu.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da su optuženi, sudjelovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog pothvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selo Čemerno u općini Ilijaš, u potpunosti ukloni počinjenjem namjernog lišavanja života (ubojstva) svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i vojnika VRS, uključujući i zarobljene civile i pripadnike VRS koji su položili oružje, kao i prekomjernim i vojno neopravdanim uništenjem i njihove nepokretne i pokretne imovine.

U optužnici se navodi, da je u sinhroniziranom napadu na selo, u mjesecu lipnju 1992. godine, počinjeno ubojstvo najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i malodobnih osoba, a neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tijela masakrirana.

Nakon napada, selo je u potpunosti uništeno a cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti protjerano sa navedenog područja, u koje se nitko od povratnika nije vratio ni poslije završetka rata.

Tužiteljstvo BiH u navedenom predmetu provelo je opsežnu i dugotrajnu istragu i prikupljanje dokaza, a navode optužnice dokazivat će pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima su malobrojne preživjele žrtve, kao i nekoliko zaštićenih svjedoka, a uz optužnicu je priloženo oko 400 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije