Oproštaj Chen Bo: Doviđenja, dragi prijatelji, želim vječno prijateljstvo BiH i Kine

Fena
Oproštaj Chen Bo: Doviđenja, dragi prijatelji, želim vječno prijateljstvo BiH i Kine
Želim prosperitet Kini i Bosni i Hercegovini, želim vječno prijateljstvo narodima naših dviju država. Doviđenja dragi prijatelji, doviđenja BiH, poručila je ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo.

Na večerašnjem prijemu, koji je organiziran u povodu završetka njenog  mandata, istaknula je da je imala želju pomoći BiH te da je na tome radila 3,5 godine.

"BiH je u protekle tri godine postigla konstantan ekonomski razvoj, očuvala društvenu stabilnost, napredovala na europskom putu. Iako se BiH suočava sa brojnim izazovima vjerujem da je ispred nje sve bolja budućnost", naglasila je Chen.

chen_bo_fena_004.jpg - undefined

Foto: Fena

Zahvalila je svim narodima BiH što vole Kinu, što njeguju prijateljstvo sa kineskim narodom i što smatraju Kinu partnerom za saradnju.

"Zahvaljujem se i Kinezima koji žive u BiH na tome što se zalažete za jaču saradnju dviju zemalja i nikad ne odustajte od toga uprkos teškoćama", navela je Chen.

Podsjetila je i na projekte koji povezuju Kinu i BiH. Među njima izgradnju Termoelektrane u Stanarima, inicijativu "Pojas i put", a posebno je istaknula ukidanje viza polovinom ove godine čime su Kina i BiH jedna drugoj postale dostupnije.

chen_bo_fena_008.jpg - undefined

Foto: Fena

"U prvih deset mjeseci ove godine broj kineskih turista u BiH je dosegao 52.000 s tim da je samo u oktobru zabilježen broj od 12.000", rekla je Chen.

Podsjetila je da je prije nekoliko dana kinesko preduzeće potpisalo Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa između Banja Luke i Prijedora. 

"Izgradnja Bloka 7 predstavlja moje najveće očekivanje. Nadam se da će se početak gradnje desiti u bližoj budućnosti", istaknula je Chen.

Chen je zahvalila gostima koji su došli na njeno posljednje obraćanje tokom ambasadorskog mandata te izrazila uvjerenje da će Kina i BiH uvijek moći računati jedna na drugu.

Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života u BiH.

chen_bo_fena_001.jpg - undefined

Foto: Fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije