Oprezno, oluja i danas u BiH: Objavljena prognoza do četvrtka

Radiosarajevo.ba
Oprezno, oluja i danas u BiH: Objavljena prognoza do četvrtka
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

I danas je za područje cijele Bosne i Hercegovine upaljen žuti meteoalarm.

Kako se očekuje, danas našoj zemlji prijeti ozbiljno grmljavinsko nevrijeme, a meteoalarm zbog vrelina izdan je za područje Mostara i Trebinja.

Inale, jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa kišom u sjevernim područjima, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Ivan Sedlo 14, Bugojno i Jajce 16, Bihać, Drvar, Sarajevo, Sokolac i Tuzla 17, Livno, Sanski Most i Zenica 18, Banja Luka, Gradačac i Prijedor 19, Brčko, Široki Brijeg i Zvornik 20, Grude i Trebinje 22, Stolac 23, Neum 24, Mostar 25 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu je iznosio 945 milibara, za 3 milibara je viši od normalnog i sporo opada.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike i dalje su relativno povoljne. Mada će se vrijeme promijeniti, izraženije u dijelu Bosne, osvježenje u vidu pljuskova i nižih temperatura ugodno će djelovati na većinu populacije. U Hercegovini sunčanije, u drugom dijelu dana opšta slika će se djelimično pokvariti. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja. 

Danas će u većem dijelu Bosne preovladavati pretežno oblačno vrijema sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Više padavina poslije podne i u večernjim satima. U Hercegovini pretežno sunčano, uz umjeren porast oblačnosti poslije podne što može uvjetovati pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 19 do 25, na jugu od 26 do 31 stepen. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura oko 22 stepena.

Utorak: Umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 21, a najviša dnevna od 22 do 28, na jugu do 31 stepen.

Srijeda: Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne, u većem dijelu Bosne sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 20, a najviša dnevna od 26 do 32 stepena.

Četvrtak: Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni postepeno naoblačenje može uvjetovati kišu, pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 22, a najviša dnevna od 26 do 33 stepena, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije