Oprez, ovo je prevara: Ministar Bevanda investirao 6 miliona eura u novu kompaniju

E. H.
Oprez, ovo je prevara: Ministar Bevanda investirao 6 miliona eura u novu kompaniju

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je investirao 6 miliona eura u novu kompaniju koja vas može obogatiti (ako ste rođeni od 1950 do 1990 ).

Bombastični je to naslov objavljen na više nepoznatih internet portala, a u međuvremenu se ova informacija masovno proširila društvenom mrežom Facebook.

Lažna vijest se proširila društvenom mrežom Facebook - undefined

Foto: Screenshot: Lažna vijest se proširila društvenom mrežom Facebook

Pomenutim tekstom se čitaoci pozivaju da se registriraju i uplate 250 eura kako bi i „profitirali“.

Bez dileme većini je jasno da se radi o pokušaju prevare. Što je potvrđeno i zvaničnim saopćenjem Ministarstva u kojem se navodi da je ovaj slučaj prijavljen Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Ako ste rođeni između 1950. i 1990. onda je današnji dan vaš najbolji dan u životu, zagarantovano. Ministar finansija Vjekoslav Bevanda je najavio da će preuzeti lidersku poziciju u pokretanju platforme za trgovinu kripto valutama kako bi pomogao bosanskim porodicama srednjeg staleža da generišu dodatnu zaradu, kao dio nove inicijative ekonomske pomoći od strane vlade“, navodi se u pomenutom tekstu.

Lažna vijest se proširila društvenom mrežom Facebook - undefined

Foto: Screenshot: Lažna vijest se proširila društvenom mrežom Facebook

Kako se dalje navodi, nažalost, ovaj projekt trenutno prihvata samo osobe rođene između 1950. i 1990., ali zakonodavci pokušavaju proširiti ovu inicijativu kako bi prihvatala širu populaciju i mlađe investitore.

„Molimo uzmite u obzir da ćete morati investirati 250 eura da počnete zarađivati s ovim projektom! Ideja je jednostavna: pružiti prosječnoj osobi mogućnosti kako bi se iskoristio rast Bitcoina, čak i onima koji nemaju apsolutno nikakvo iskustvo u investiranju ili tehnologiji. Međutim, postoji jedan detalj: program je otvoren isključivo za one koji su rođeni u Bosni između 1950. i 1990. Razlog za to je očit – ako previše ljudi učestvuje odjednom, profit za svakog pojedinca bi bio isuviše sićušan da bi se nazvao uspješnom investicijom. Zato su bankari i finansijeri BIJESNI zbog ovog projekta. Broj pozicija je ograničen i može biti popunjen bilo kad. Ako ispunjavate ove uvjete, preporučujemo vam da počnete sada prije završetka registracije“, pojašnjeno je.

Lažna vijest se proširila društvenom mrežom Facebook - undefined

Foto: Screenshot: Lažna vijest se proširila društvenom mrežom Facebook

Međutim, u zvaničnom saopćenju Ministarstva finansija i trezora navodi se da se „na društvenim mrežama već nekoliko dana nalaze tekstovi sa izmišljenim izjavama zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda koji, navodno, poziva na trgovinu kripto valutama zbog čega je ovaj slučaj juče prijavljen nadležnim policijskim agencijama u BiH“.

U dopisima, koji su upućeni Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnsnoj agneciji (OSA), zahtjeva se da se provjere linkovi i stranice na kojima se pojavljuju ovi tekstovi gdje ministar Bevanda poziva građane da upišu osobne podatke i brojeve kartica i uplate određene sume novca zbog višestruke zarade“, pojašnjeno je.

Dodaje se da s obzirom na to da je već bilo poziva novinara koji provjeravaju ove lažne informacije obavještavaju javnost da je riječ o izmišljenim, ali i plaćenim tekstovima zbog čega u Ministarstvu finanasija i trezora BiH očekujemo da će policijske agencije poduzeti sve zakonom predviđene mjere u zaštiti građana od prevare, kao i ministra Bevande i institucije koju predstavlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije