Opozicija u NSRS pištaljkama ometa govor Dodika: Uzvikuju “podvala, podvala”

Radiosarajevo.ba
Opozicija u NSRS pištaljkama ometa govor Dodika: Uzvikuju “podvala, podvala”
Foto: Screenshot / Opozivija u NSRS pištaljakama ometa govor Milorada Dodika

Korištenjem pištaljki, galamom i glasnim govorom opozicija u Narodnoj skupštini RS-a večeras je ometala uvodno obraćanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o Informaciji o dokumentu Program reformi BiH.

Dodik, na čiji zahtjev je zakazano zasjedanje entitetskog parlamenta, i pored nastojanja opozicije da ga omete, pa i uzvicima "izdaja", nastavio je svoj govor.

Na momente je cijela situacija i njemu bila komična, jer ni jedna strana nije odustajala.

Dodik je u dosadašnjem obraćanju parlamentu govorio od kada su NATO snage pristutne u BiH, ali i naveo da vojna neutralnost ostaje priritet RS te da Program reformi ne prejudicira članstvo BiH u NATO.

Na početku sjednice poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović osporavao je dokument koji je dostavljen poslanicima kao lažni, jer, kako je tvrdio, takav akt nije dostavljen u NATO.

“Hoćemo orginalni dokument”, burno je reagirao Vukanović, ali je njegovo izlaganje prekinuto, nakon čega su uslijedile burne reakcije opozicije.

Opozicija je u sjednicu ušla s tezom da je ova ona sada besmislena, okasnila i da je trebalo održati prije nego što je Predsjedništvo BiH usvojilo sporni dokument za koga tvrde da “BiH vodi u NATO” i da u potpunosti iz odlučivanja isključuje institucije RS, prenosi Srpskainfo.

Međutim, iz vlasti su ranije odgovorili da to nije tačno i da Program reformi ne prejudicira članstvo BiH u NATO i da se govori samo o saradnji sa Alijansom.

I prije nego što je sjednica zvanično počela, poslanik SDS Nebojša Vukanović je tražio povredu skupštinskog Poslovnika.

“Ovdje se radi o velikoj prevari. Podvaljen nam je dokument koji nije poslat u NATO. Hoćemo originalan dokumet”, galamio je Vukanović, na šta mu je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović izrekao opomenu.

Šef Kluba poslanika SDS Miladin Stanić takođe tvrdi da je „dokument podvaljen“.

Govoreći o Programu reformi, Dodik je rekao da se o tom dokumentu raspravljalo godinu dana. On je, uz zvižduke opozicije, naglasio da ni jedna vojna lokacija u RS nije prenesena na nivo BiH.

“NATO je 2018. pozvao BiH da dostavi svoj Godišnji akcioni plan za članstvo, čime bi se aktivirao MAP, dakle put za članstvo. To je bilo predmet spora. Na početku ove godine nakon izbora bio je predložen dokumet Komisije za NATO integracije. Ali, Program reformi BiH je dokumet koji prvi put uključuje stavove RS o vojnoj neutralnosti. Tri ključne riječi su: Ne prejudiicira se članstvo. Do sada su ključne riječi bile integracije u članstvo”, rekao je Dodik.

“Pozicija EU je bila jasna. Oni su tražili da je za dalji evropski put bilo neophodno, a jedan je bio formiranje vlasti”, rekao je Dodik uz povike opozicije „podvala, podvala“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije