Općine u BiH ne štede za automobile, ali ni za sanke

Radiosarajevo.ba
Općine u BiH ne štede za automobile, ali ni za sanke
Ilustracija / Novac, ilustracija

Mostar "nema novca" za brojne probleme, ali ima za Audija vrijednog 62.500 eura (više od 120.000 maraka). Jedan grad nije štedio novac ni za motorne sanke. Pri tome su tenderi za kupovinu netransparentni, piše Radio Slobodna Evropa.

Tehničke karakteristike Audija A6 50 TDI quattro Tiptronic Sport u potpunosti odgovaraju tenderu, što je direktno kršenje principa nediskriminacije iz jednakog tretmana o Zakonu o javnim nabavkama - ukazala je Aleksandra Martinović iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine.

Naglasila je da Mostar nema riješen odvoz smeća niti deponiju, te brojne probleme za koje "nema novca", ali da ima za luksuzni automobil.

Nešto slično se desilo u Zenici.

Ovaj grad je nabavio motorne sanke i prateću opremu u vrijednosti od 17.500 eura (skoro 25.000 maraka), a u dokumentaciji se preferira nabavka vozila Yamaha VK profesionala II.

Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine je naveo da su ovo primjeri kako se krše svi principi javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

Cijelom tekstu Radija Slobodna Evropa možete pristupiti klikom na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije