Općina Centar izdala zemljište u Trpnju: Firma iz Makarske otvara kamp

Radiosarajevo.ba
Općina Centar izdala zemljište u Trpnju: Firma iz Makarske otvara kamp
Booking.com / Ilustracija
Zavidnu parcelu na obali Jadranskog mora u Trpnju sarajevska Općina Centar izdat će poduzeću iz Makarske.

Općinsko vijeće je na 23. redovnoj sjednici održanoj u petak, 30. marta, donijelo odluku o prihvatanju ponude ''Adria plus'' d.o.o. Makarska za zaključenje ugovora o zakupu zemljišta u vlasništvu Općine Centar koje se nalazi u Trpnju u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o zemljištu površine 8.750 m2 koje Općina Centar daje u trogodišnji zakup ovoj firmi po ponuđenoj cijeni od 34.325 KM godišnje za potrebe kampa.

Ugovorom se zakupac zemljišta obavezuje da u roku od 12 mjeseci obezbijedi donošenje Odluke Vlade Republike Hrvatske o izuzeću od zabrane raspolaganja predmetnim nekretninama, u skladu sa Uredbom o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske.

Vijeće je donijelo Odluku o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene kvadratnog metra korisne stambene površine na području općine Centar u 2017. godini, u iznosu 1.350 KM. Ova prosječna građevinska cijena služi kao osnovica za izračunavanje visine naknade za pogodnost gradskog građevinskog zemljišta – rente za tekuću 2018. godinu.

U ugovoru je također navedeno da su ugovorne strane saglasne da će, ukoliko bude postojao interes, ratni vojni invalidi, djeca poginulih boraca, organizovani sportski klubovi i mladi sa područja općine Centar/kantona Sarajevo ostvarivati subvencije prilikom korištenja kampa u Trpnju.

Općina Centar Sarajevo izdaje zemljište u Trpnju pored mora

Podsjećamo, na dnevnom redu 11. redovne sjednice Općinskog vijeća trebao se naći prijedlog da se zemljište izda u zakup na vremenski period od tri godine firmi Arijan slastice d. o. o. iz Makarske.

Tada je vijećnik Naše stranke Nihad Uk zatražio da se ponuda povuče s dnevnog reda Općinskog vijeća smatrajući nedomaćinskim raspolaganje imovinom Općine Centar.

"Smatrali smo to niskom zakupninom za godinu dana. Kada smo se informirali koliko vrijedi imovina, za tri dana smo našli bolju ponudu iz Makarske, gdje bi firmi izdavali zemljište za 30.000 KM, dakle duplo skuplje", rekao je Uk ranije za Radiosarajevo.ba.

"Nakon saznanja da su se u međuvremenu pojavile druge povoljnije ponude, općinski načelnik je kao predlagač povukao prijedlog pomenute odluke", naveli su tada iz Općine Centar.

Uk je tada navodi kako smatra da bi profitabilnije bilo na zemljištu zasaditi lavandu, nego ga izdavati po tako niskoj cijeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije