Općina Centar Sarajevo izdaje zemljište u Trpnju pored mora

S. H.
Općina Centar Sarajevo izdaje zemljište u Trpnju pored mora
Booking.com / Ilustracija
Uz samu obalu u Trpnju sarajevska Općina Centar posjeduje zavidnu parcelu.

"Riječ je o imovini Općine Centar, odnosno zemljištu ukupne površine 8.750 kvadratnih metara u priobalnoj oblasti, s upisanim pravom korištenja u korist Općine Centar Sarajevo sa 1/1 za potrebe kampa u Trpnju", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Općine Centar.

Na dnevnom redu 11. redovne sjednice Općinskog vijeća trebao se naći prijedlog da se zemljište izda u zakup na vremenski period od tri godine firmi Arijan slastice d. o. o. iz Makarske.

Smatrajući nedomaćinskim raspolaganje imovinom Općine Centar, vijećnik Naše stranke Nihad Uk zatražio je da se ponuda povuče s dnevnog reda Općinskog vijeća.

"Smatrali smo to niskom zakupninom za godinu dana. Kada smo se informirali koliko vrijedi imovina, za tri dana smo našli bolju ponudu iz Makarske, gdje bi firmi izdavali zemljište za 30.000 KM, dakle duplo skuplje", rekao je Uk za Radiosarajevo.ba.

"Nakon saznanja da su se u međuvremenu pojavile druge povoljnije ponude, općinski načelnik je kao predlagač povukao prijedlog pomenute odluke", naveli su iz Općine Centar.

Uk očekuje da će se na julskoj sjednici Općinskog vijeća naći njihov prijedlog ukoliko Općini Centar do sada nije dostavljena bolja ponuda. Jedini uvjet za izdavanje je da firma treba biti registrirana u Hrvatskoj.

Smatra da bi profitabilnije bilo na zemljištu zasaditi lavandu, nego ga izdavati po tako niskoj cijeni.

U predloženoj ponudi koju je firma Arijan slastice d. o. o. dostavila Općini Centar je navedeno da će kategorije ratnih vojnih invalida, djeca šehida i poginulih boraca, organizirani sportski klubovi kao i mladi s područja općine Centar odnosno Kantona Sarajevo moći ostvarivati subvencije prilikom korištenja kampa u Trpnju, u skladu s cijenom i uvjetima koji će biti regulirani posebnim aktom na koji će saglasnost dati Općinsko vijeće Centar.

Jedan od uvjeta bio je i zaključenje ugovora o zakupu pomenutog zemljišta je obaveza uprave Arijan slastice da osigura donošenje Odluke Vlade Republike Hrvatske o izuzeću od zabrane raspolaganja predmetnim zemljištem, u skladu s Uredbom o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije