Opća bolnica „Prim dr. Abdulah Nakaš“ dobila još jedan certifikat za kvalitet

Radiosarajevo.ba
Opća bolnica „Prim dr. Abdulah Nakaš“ dobila još jedan certifikat za kvalitet
Foto: Opća bolnica / Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“

Mreža koja prati u okviru Svjetske zdravstvene organizacije ispitivanje rezistencije mikroorganizama dodijelila je Odsjeku za mikrobiološku dijagnostiku Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ certifikat CAESAR. Ovim certifikatom se laboratoriji Opće bolnice potvrđuje  kvalitetan rad, za ispitivanja rezistencije mikroorganizama, objavljeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Prim. dr. Sead Jažić, šef Odsjeka za mikrobiološku dijagnostiku u ovoj zdravstvenoj ustanovi, pojasnio je da Opća bolnica od 2017. godine učestvuje u praćenju rezistencije mikroorganizama u CAESAR mreži, koja pokriva Centralnu Aziju i Istočnu Evropu.

Inače, u rad ovog projekta su uključeni: National Institute for Public Health and the Environment,  The Netherlands, World Healt Organization  Europe,  UK NEQUAS, Public Health England i ESCMID.

Odsjeku za mikrobiološku dijagnostiku Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ dodijeljen certifikat CAESAR - undefined

"Svake godine mikrobiološkim laboratorijama, članicama ove mreže, dostavljaju se različiti, nepoznati sojevi mikroorganizama zbog provjere tačnosti identifikacije mikroorganizama, kao vanjska kontrola rada laboratorija.

Nakon identifikacije mikroorganizama, radi se rezistencija na tražene antibiotike, odgovara se na postavljena pitanja i rezultati se šalju elektronskim putem u sjedište CAESAR mreže. Slijedi analiza i provjera tačnosti, vrši se ocjena i evaluacija obavljene identifikacije, za što se dobiva certifikat za uspješnu vanjsku kontrolu", kazao je prim. dr. Jažić.

Dodaje da je ovo i vanjska kontrola kvaliteta rada naše laboratorije potvrđena na najvećem nivou, što pokazuju i potpisi na certifikatu  najkompetetnijih stručnjaka iz ove oblasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije