Prijetnja bez granica: Koliko je cyber kriminal opasan za građane BiH

Fena
Prijetnja bez granica: Koliko je cyber kriminal opasan za građane BiH
Pixabay / Ilustracija
"Podzemlje" u informacionim tehnologijama je teško pratiti i spriječiti jer se razvija jako brzo i to je vrsta kriminala koji nema granica, te problem cyber kriminala ne zaobilazi ni Bosnu i Hercegovinu.

Arben Murtezić, direktor Javne ustanove Centar za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH ističe kako je gotovo nemoguće odrediti nadležnost i odakle je došla opasnost, te ko treba da procesuira prekršioce zakona, kada je riječ o cyber kriminalu.

"Kod drugih krivičnih djela nema posebnih problema kod određivanja nadležnosti, ali u cyber kriminalu je problem što se iz Australije preko servera u Singapuru može počiniti djelo koje ima posljedicu u BiH. Taj kriminal je globalan i neki zakoni iz fizičkog svijeta se teško mogu primijeniti u cyber svijetu", rekao je Murtezić.

Ističe kako je u BiH najveći problem nedostatak statističkih podataka o cyber kriminalu, te navodi kako baze u policijskim strukturama pokazuju da je to gotovo nebitan problem, jer nema prijavljivanja, procesuiranja i prepoznavanja da je riječ o cyber kriminalu.

Govoreći o slučajevima kada je BiH napadnuta izvan njenih granica i druge države iz BiH podsjetio je da je FBI prije nekoliko godina uhapsio grupu, u kojoj je bio čovjek iz BiH, koja je izvršila pljačku banke iz koje su ukrali 850 miliona dolara.

Murtezić je bio jedan od učesnika okruglog stola ''Cyber securiry'' koji je održan u okviru Microsoftove NetWork konferencije u Neumu. Veći dio aktivnosti drugog dana konferencije ''Na sedmom nebu'' posvećen je upravo sigurnosti na internetu.

S okruglog stola je poručeno da je neophodno podizanje svijesti o opasnosti cyber kriminala u stručnoj javnosti, i kod građana, a jedan od zaključaka je da su građani važan faktor u zaštiti od cyber kriminala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije