Omersoftić: Ne možemo ništa uraditi, Srbija nam neće isplatiti novac

K. S.
Omersoftić: Ne možemo ništa uraditi, Srbija nam neće isplatiti novac

Iako je Europski sud za ljudska prava u Strazuburu u presudi iz 2014. godine obevezao Srbiju da vrati staru deviznu štednju svim štedišama srbijanskih banaka, ona to i dalje ne želi učiniti, upozorila je na današnjoj konferenciji za medije predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić.

Podsjetila je da su u BiH svoje filijale i ekspoziture imale Investbanka d.d. Beograd i JIK banka Beograd.

Omersoftić navodi da je Srbija zabranila bankama da na zahtjev štediša daju podatke o deviznim štedišama i stanju potraživanja, čime je, kako kaže, “stvorena mogućnost da se sa podacima banke špekulira”.

“U presudi Europskog suda za ljudska prava iz Strazbura u slučaju Ališić protiv Slovenije i Srbije od 16. jula 2014. godine, naređeno je Srbiji da isplati staru deviznu štednju, i ona to nije učinila do sada. Štediše su morale uz prijavu potraživanja u Srbiji dostaviti original knjižicu. Srbija je zakonom o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje (član 12. stav 3) tražila da nadležni organ u BiH izda štediši potvrdu da nije u BiH ostvario pravo po osnovu štednje kod srbijanskih banaka, niti da mu je to pravo priznato od BiH”, navodi Omersoftić.

Napominje da je Srbija tražila, suprotno svojim zakonima, od štediša da dostave Odgovarajuće potvrde izdate Agencije za privatizaciju o stanju sredstava na jedinstvenom računu građana sa identifikacionim podacima štediše, te izvod sa jedinstvenog računa građana ne stariji od 30 dana, iz koga se može nedvosmisleno utvrditi saldo neutrošenih sredstava iz osnova predmetne štednje, kao i njihove transakcije u proteklom periodu.

Omersoftić kaže da su već neke potvrde poslane u Srbiju, a nisu trebale biti.

Udruženje za zaštitu deviznih štediša pozvalo je ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i direktora agencije OSA da hitno reagiraju i spriječe dalja izdavanja potvrda i izvoda sa jedinstvenog računa građana, jer oni kao dokaz nisu traženi po srbijanskom zakonu.

Omersoftić je zaključila da BiH ne štiti svoje građane i da najvjerovatnije od isplate devizne štednje neće biti ništa, te da je riječ o odugovlačenju čitavog procesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije