Ombudsmeni otvorili predmet o zaposleniku Predsjedništva koji je vrijeđao novinarke

E. H.
Ombudsmeni otvorili predmet o zaposleniku Predsjedništva koji je vrijeđao novinarke
U Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH pokrenut je predmet u vezi s ponašanjem zamjenika glavnog sekretara Predsjedništva BiH Dženana Selimbegovića, koji je izazvao ogorčenje javnosti nakon što je vrijeđao novinarke BHT-a.

"Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su otvorili predmet po službenoj dužnosti, kako bi pratili dešavanja u vezi sa ovim događaje. Ukazuju na to da verbalni napadi korištenjem govora mržnje predstavljaju napad na ljudsko dostojanstvo i podsjećaju da, prema standardima Vijeća Europe, najteži oblik govora mržnje predstavlja onaj počinjen od strane državnih službenika", istaknuli su za Radiosarajevo.ba iz Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH.

Podsjećaju i kako ovakvi napadi imaju daleko širi domet, potencijalni utjecaj, te da se mogu vezati za zvaničnu politiku jedne države.

"Ombudsmeni podvlače da svi napadi i nedolična, odnosno neprimjerena obraćanja prema novinarima i drugim radnicima u medijima predstavljaju ograničavanje slobode štampe, kao stuba demokratskog i pluralističkog društva", dodali su iz Institucije ombudsmena za ljudska prava.

dzenan_selimbegovic_prtscr.jpg - undefined

Podsjećamo, Dženan Selimbegović, zamjenik generalnog sekretara Predsjeništva BiH izazvao je ogorčenje javnosti zbog neprimjerenog istupa na društvenim mrežama. On je na Facebooku vrijeđao novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helać, tako što ih je nazvao "polovnjačama".

Nakon toga, Selimbegović je dobio podršku nekoliko kolega, također državnih službenika, među kojima je i federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić.

ministar_ramic_podrska_dzenan_selimbegovic_fb_prtscr.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije