Oluja u BiH: Do kada je na snazi meteoalarm i kakvo će vrijeme biti sutra

Radiosarajevo.ba
Oluja u BiH: Do kada je na snazi meteoalarm i kakvo će vrijeme biti sutra
Foto: Bljesak.info / Orkanski vjetar u Mostaru

Olujni udari vjetra danas su napravili haos u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Mnogo je povrijeđenih, uništeni su objekti, stabla su padala na vozila, a vjetar je bio takve siline da je prevrtao teretne kamione.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je zbog nevremena i narandžasto upozorenje, upravo za područja Hercegovine i jugozapada Bosne, a meteoalarm je na snazi do večeras, do 23 sata. Kako su i najavili, olujni udari vjetra bili su brzine od 80 do 100 km/h.

Inače, temperature zraka u 13 sati bile su: Bjelašnica -18 stepeni, Ivan Sedlo -8, Bugojno -4, Sarajevo -3, Livno i Tuzla -2, Gradačac 1, Bihać, Sanski Most i Široki Brijeg 2, Mostar 3, Grude 5 stepeni.

Sutra se u Bosni očekuje umjereno oblačno, a u Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar u Bosni, slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jak vjetar u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Tokom dana, vjetar će i oslabiti. Jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -5, na jugu zemlje do 0, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 4, na jugu zemlje od 5 do 9 stepeni. U Sarajevu umjereno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima moguća je i niska oblačnost. Jutarnja temperatura oko -6, a najviša dnevna temperatura zraka oko 1 stepen.

Ponedjeljak: U Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Nešto više oblačnosti očekuje se u centralnim i istočnim područjima. Vjetar uglavnom slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Umjeren vjetar u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -1, na jugu zemlje do 2, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 7, na jugu zemlje od 8 do 11 stepeni.

Utorak: U Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlima i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2, na jugu zemlje do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje od 11 do 15 stepeni.

Srijeda: U Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, postupno smanjenje oblačnosti. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 12, na jugu zemlje do 15 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije