Oleg Čavka: “Neprimjereno da Čampara vodi istragu”

BIRN - Justice Report
Oleg Čavka: “Neprimjereno da Čampara vodi istragu”
Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pojašnjava kako je došlo do krivične istrage protiv njega i smatra da u ovom postupku ima sukoba interesa.

Oleg Čavka je izjavio da su mu kolege tužioci rekli da je protiv njega pokrenuta istraga zbog pronevjere u službi.

Do istrage je došlo nakon što je utvrđeno da je tužilac Čavka nosio kući telefon koji je oduzet od Anesa Kurbegovića u okviru jedne istrage.  Nakon što je utvrđeno da je sporni telefon u Tužilaštvu BiH pokušavaju mu na teret staviti neko drugo djelo.

On smatra da je neprimjereno da je u istragu protiv njega uključen tužilac Dubravko Čampara, jer je, kako tvrdi, u rodbinskim vezama sa Kurbegovićem. Čampara je, kako je naveo, saslušao već dva svjedoka.

Čampara je za BIRN BiH kazao da nije u rodbinskim vezama s Kurbegovićem. Da li vodi istragu protiv kolege Čavke, nije mogao reći. O eventualnom sukobu interesa nije mogao govoriti ni glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Prema riječima Čavke, Kurbegović je krađu telefona prijavio tužiocu Čampari.

„Pošto je Kurbegović Anes nećak od majke Dubravka Čampare i koji je prijavio za vrijeme dežurstva Dubravku Čampari da se njegov mobitel aktivirao na području Breze, formiran je predmet i oni su radili na tom predmetu i onda su valjda očekivali da sam ja stvarno ukrao mobitel“, kazao je Čavka.

On tvrdi da je nosio određenu grupu dokaza kući, uključujući i telefon, koji prethodno u federalnom Ministarstvu za unutrašnje poslove nisu mogli otključati.

„Taj telefon je vještačen u federalnom MUP-u a ministar je Aljoša Čampara (Dubravkov brat) koji je također prvi rođak supruge od Anesa Kurbegovića… Telefon je upaljen jednu minutu, ja sam s zvaničnom karticom koja je na pretplati pokušao da ga aktiviram, jer federalni MUP nije uspio da je aktivira. Oni su u nalazu i mišljenju rekli da je taj mobitel zaključan i da ga ne mogu otključati i onda je meni to bilo interesantno jer znam o iPhoneima svašta“, objašnjava Čavka.

On je kaže da je za vrijeme godišnjeg odmora, kada je imao dovoljno vremena, telefon nosio kući jer mu nije mogao pristupiti preko interneta u Tužilaštvu BiH.

„Pokušao sam da u svom kućnom kompjuteru korištenjem aktivne kartice koja je na pretplati, pri čemu ja ništa ne krijem, da aktiviram telefon. Pošto to nije upalilo, nije moglo, kartica je bila u telefonu minutu, izvadio i dan dva nakon toga vratio. On je uredno u spisu to vrijeme“, navodi Čavka.

Dodaje da je čak na ceduljici na telefonu bilo napisano „Vratiti Kurbegović Anesu“.

Prema Čavkinim riječima, nakon što su mu u srijedu, 31. augusta zatražili da da izjavu zbog pronevjere u službi i vidjeli da je telefon u Tužilaštvu, tenzije su se smanjile. Odustali su od planiranog pretresa kuće, ali su zatražili da preda karticu od mobilnog koju je koristio.

Čavka napominje da pronevjera znači da je neko nešto ukrao, zadržao za sebe ili prodao, što se u ovom slučaju ne može primijeniti, jer je telefon na mjestu.

„Onda kada je nivo splasnuo i da nema djela, jer telefon nije ukraden, sad mi kopaju neka druga djela. Međutim, zvanično stoji da sam ukrao telefon i trenutno je na snazi prijedlog disciplinskog tužioca na osnovu onog što je Tužilaštvo njima poslalo“, kazao je Čavka.

On je dodao da je disciplinskom tužiocu poslao izjašnjenje i pozadinu sve ovo što sam rekao da se dešava.

„Poenta je da ljudi kradu milione, istrage se obustavljaju, a Čavka je ukrao telefon, koji kada je nov, vrijedi 600 KM. Ako sam na to spao, ubio bih se“, ističe Čavka.

Nakon pretresa ga je, kako je naveo, posjetio i glavni tužilac Goran Salihović i rekao mu da smatra „da u svemu tome nema ništa“ i „da se ne trebam brinuti i da će ovo završiti završiti na nekom bezveznom disciplinskom postupku“.

Čavka je rekao da najnormalnije radi u Tužilaštvu.

„Čekam šta će odlučiti Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Slobodno nek me suspendiraju, nemam ništa protiv“, kazao je Čavka, piše Balkanska istraživačka mreža BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije