Oleg Butković: Hrvatska će ispoštovati sva prava BiH na pelješki most

Radiosarajevo.ba
Oleg Butković: Hrvatska će ispoštovati sva prava BiH na pelješki most

Gradnja pelješkog mosta predstavlja "projekt svih projekata" u Republici Hrvatskoj koja će ispoštovati sva prava Bosne i Hercegovine na taj most, rekao je danas hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, javlja Anadolu Agency (AA).

On se danas u Sarajevu sastao sa zamjenikom ministra komunikacija i prometa BiH Sašom Dalipagićem. Sastanak je bio plodonosan jer je polučio analize najvažnijih problema vezanih uz promet dviju zemalja, rekao je Butković. 

On je najavio i sastanak vlada dviju zemalja narednog mjeseca gdje će, kako je rekao, biti prezentirani i zajednički projekti i interesi Hrvatske i BiH, u oblasti prometa i infrastrukture. 

"Razgovarali smo o najvažnijim infrastrukturnim projektima koji zaokupljaju i javnost u BiH oko izgradnje mosta na Svilaju, o početku izgradnje mosta na Gradišci preko Save, isto tako mosta Brčko - Gunja. Razgovarali smo o željezničkom projektu, o Unskoj pruzi, svim postojećim sporazumima u oblasti prometa. Napravit ćemo njihovu analizu", rekao je Butković.

Prema njegovim riječima, Hrvatske autoceste su u petak donijele odluku o odabiru izvođača kako bi se na ljeto ove godine krenulo s izgradnjom mosta na Svilaju.

"Nema nikakvog govora da će se taj projekat zaustaviti, da će doći u pitanje izgradnja mosta u 2016. godini. Oko mosta Gradiška, radimo studiju utjecaja na okoliš koja je biti gotova za mjesec dana, dostavit ćemo je bosanskoj strani i nastavljamo sve aktivnosti na isti način kako smo radili Svilaj, ali puno brže jer ako se Svilaj ponovi, onda ćemo čekati mnogo godina", istaknuo je Butković.

Na pitanje novinara da li je donesena odluka o izvođaču radova mosta na Svilaju, Butković je rekao da je ta odluka "objavljena" i kako se "ne bi trebalo govoriti o izvođačima". Na odluku koja je donesena, kako je rekao, drugi izvođači imaju pravo žalbe.

U junu odluka o izgradnji prve faze pelješkog mosta

Koridor Vc također je bio tema današnjeg sastanka, naglasio je Butković dodajući da je upravo Koridor "i za Hrvatsku, BiH i Mađarsku itekako važan".

"Hrvatskoj strani, a vjerujem i vama, taj koridor je od iznimnog značaja. U Hrvatskoj smo veći dio autoceste napravili, vjerujem da ćemo i taj dio pokrenuti", kazao je Butković.

Kada je riječ o pelješkom mostu, Butković ga je nazvao "projektom svih projekata u Hrvatskoj".

Most je trenutno, kako je rekao, u fazi prijavljivanja Evropskoj komisiji od koje se traži sufinansiranje tog projekta.

"Pelješki most podijeljen je u tri faze: izgradnja mosta, pristupne ceste i zaobilaznica Stona, vlada Hrvatske će u junu donijeti odluku o izgradnji prve faze tako da ćemo moći raspisati natječaj za izvođenje sada u ovoj godini. Sve ćemo ispoštovati. Ispoštovat ćemo ono na šta BiH ima pravo, nećemo dovesti to u pitanje, to nije interes Hrvatske, naš je interes spojiti teritorij. To je prvi interes, drugi interes je da BiH ima sva prava koja se tiču konvencije o pravu mora, neškodljiv prolaz. Tehničke karakteristike tog mosta zadovoljavaju sve ono što je BiH tražila od tog mosta", rekao je Butković.

Pelješki most u bh. javnosti interesantan je jer je smješten geografski na području dijela teritorijalnog mora BiH, podsjetio je Dalipagić.

"To je predstavljen kao neki konflikt između BiH i Hrvatske. Mislim da to je pitanje struke, a ne politike, i samo tako to treba gledati. Hrvatska će to raditi po međunarodnim propisima", rekao je Dalipagić.

Kada je riječ o završetku Koridora Vc, Dalipagić je rekao kako vremenska odrednica ovisi isključivo o finansiranju.

"U Parizu ćemo tražiti ta sredstva za dvije dionice na Koridoru", rekao je.

BiH od "Strabaga" traži nagodbu

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH osvrnuo se i na tužbu austrijske kompanije "Strabag", koja je tužila BiH i Hrvatsku jer u zadanom roku nisu osigurani uvjeti za početak izgradnje mosta preko Save kod Svilaja.

"Strabag" od BiH, kako je rekao Dalipagić, zahtijeva odštetu od 643.000 eura zbog čega će BiH započeti proces nagodbe.

"Dalja arbitraža bi nas dovela do gubitka još većih sredstava. Poslali smo pismo namjere za nagodbu i očekujemo odgovor. Želimo prvo dobiti odgovor da li pristaju na nagodbu, nemamo još cijene. Bili bi zadovoljni ako bi prošli sa osnovni dugom, 643.000 eura. Nismo još izgubili arbitražu ali da idemo dalje s tim, to bi bilo još nepovoljnije po nas", rekao je Dalipagić.

Budući da je "Strabag" tužio i Hrvatsku, hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture rekao je da se "stvari trebaju rješavati prvenstveno dijalogom".

"Što se tog spora tiče, mi smo trenutno u Hrvatskoj u izboru nove uprave Hrvatskih autocesta. Taj postupak će trajati mjesec do dva, nakon toga, kada izaberemo novu upravu zajedno ćemo sjesti sa bosanskom stranom jer stvari treba rješavati dijalogom, ne sa sudskim sporovima. Izbarat ćemo novu upravu i imat ćemo konkretan stav o tome pitanju", zaključio je Butković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije