OHR: Tri kantona u FBiH ne priznaju bosanski i srpski jezik, te ćirilicu

Fena
OHR: Tri kantona u FBiH ne priznaju bosanski i srpski jezik, te ćirilicu
Foto: Radiosarajevo.ba / OHR

Ured visokog predstavnika (OHR) danas je podsjetio kako je Ustavni sud Federacije BiH u maju 2018. godine utvrdio da nekoliko odredbi ustava Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona krše Ustav Federacije BiH, jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, srpski i bosanski jezik kao službene jezike i ćirilično pismo kao jedno od dva službena pisma.

Sud je stoga naložio da te tri kantonalne skupštine izmijene svoje ustave u roku od šest mjeseci. Nijedna skupština to do sada nije učinila, upozoreno je iz OHR-a.

"Osiguranje istih prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini u svakom dijelu zemlje predstavlja temeljni stub Daytona. Poštivanje prava konstitutivnih naroda, ali i svih građana, jedini je način da se Bosna i Hercegovina razvija kao sigurna i suverena demokratska zemlja koja poštuje evropske vrijednosti", rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik poziva kantonalne skupštine da bez odgađanja provedu odluku Ustavnog suda te podsjeća da, do donošenja izmjena tih kantonalnih ustava, prеdnost imaju odgovarajuće odredbe Ustava Federacije BiH koje se direktno primjenjuju, saopćeno je iz OHR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije