OHR, OSCE, EU i Amabasada SAD o presudi Evropskog suda u predmetu Baralija

Radiosarajevo.ba
OHR, OSCE, EU i Amabasada SAD o presudi Evropskog suda u predmetu Baralija
Foto: Naša stranka / predsjednica GO Naše stranke Mostar Irma Baralija

Pozdravljamo jučerašnju presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Baralija protiv Bosne i Hercegovine.

“Ova presuda još je jedan podsjetnik da nepostojanje izbora od 2008. godine predstavlja diskriminaciju građana Mostara i nekompatibilno je s efikasnom demokracijom i vladavinom prava”, navodi se u zajedničkom saopćenju iz OHR-a, OSCE-a, EU i Ambasade SAD.

Europski sud odlučio: Mostarka Irma Baralija dobila presudu protiv BiH

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu po tužbi Mostarke, potpredsjednice Naše stranke, Irme Baralija protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru. Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je postojalo kršenje člana 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije) Evropske konvecije o ljudskim pravima.

“Pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH i političke lidere da prioritetno provedu ovu presudu, nezavisno od drugih pitanja, putem iznalaženja političkog dogovora za izmjenu Izbornog zakona BiH. Izborna pitanja je najbolje razmatrati u okviru inkluzivnih i transparentnih debata u parlamentu uz učešće svih političkih snaga. Provedba ove presude bi omogućila građanima da iskoriste svoje demokratsko pravo glasa na općinskim izborima 2020. godine u Mostaru, koji i dalje mora ostati jedinstven grad”, zaključeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije