OHR komentirao Dodikovu 'naredbu' o uniformama vojske RS-a

Radiosarajevo.ba
OHR komentirao Dodikovu 'naredbu' o uniformama vojske RS-a
Foto: Predsjednikrs.net / Inzko i Dodik

Retorika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika je neodgovorna i provokativna te posljedično neprihvatljiva, osobito imajući na umu da Oružane snage BiH predstavljaju važan element stabilnosti, kohezije i sigurnosti države.

Rečeno je to Feni iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH uz napomenu i da Predsjedništvo BiH, koje je glavni komandant Oružanih snaga BiH kao i svi članovi Predsjedništva BiH, imaju pravnu odgovornost da osiguraju funkcioniranje Oružanih snaga BiH, a ne da ih na bilo koji način osporavaju.

"Odgovornost je Predsjedništva BiH je da podržava puno provođenje Zakona o odbrani BiH, koji jasno utvrđuje obaveze, nadležnosti i ponašanje članova Oružanih snaga BiH", stav je OHR-a.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je u nedjelju pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše vojske RS-a, a to je izazvalo burne reakcije u bh. javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije