Oglasio se Milan Tegeltija povodom formiranja komisije za njegovu smjenu

Radiosarajevo.ba
Oglasio se Milan Tegeltija povodom formiranja komisije za njegovu smjenu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Posto se u javnost plasiraju potpuno neprofesionalna, pogresna i manipulativna tumačenja odredbi Zakona o VSTV-u i Poslovnika o radu VSTV, kojom se pokušava stvoriti utisak da su na sjednici VSTV od 23. maja 2019. prekršene Poslovničke odredbe, dužan sam da svim zainteresovanim pojasnim sljedeće, napisao je na svom Facebook profilu predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija.

“Odredba člana 6b Poslovnika o radu VSTS, koja predviđa formiranje ad hoc komisjje, a koja je nadležna da utvrđuje činjenice u pogledu povrede dužnosti člana ili predsjednika VSTS i koja može da predloži postupanje po članu 6 stav 3. Zakona o VSTS (prihvatanje ili odbijanje prijedloga za smjenu), je poslovnička odredba koja predstavlja međufazu između prijedloga za smjenu za koji je potrebno namanje 1/3 članova VSTS (5 članova VSTS) i odluke o smjeni predsjednika ili člana VSTS za koju je potrebna dvotrećinska većina članova koji su prisutni i glasaju (VSTS ima ukupno 15 članova)”, naveo je Tegeltija.

Dodao je da prema tome, do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika ne može doći ukoliko nema prijedloga za smjenu, potpisanog od 1/3 članova VSTS-a kako je to predviđeno članom 6 Zakona o VSTS.

“Ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika o radu VSTS-a je poslovnička odredba koja služi za provedbu Zakona o VSTS a ne kao njegova zamjena, pa prema tome ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika nije alternativa nužnoj 1/3 članova VSTS-a koji su ovlašteni za pokretanje te procedure smjene iz člana 6 Zakona o VSTS. Znači, da bi došlo do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika, prethodno mora biti potpisana inicijativa za smjenu člana ili predsjednika VSTS od strane 1/3 odnosno najmanje 5 članova VSTS-a”, pojasnio je Tegeltija.

Podsjećamo, čelnik VSTV-a Milan Tegeltija ovih dana je u centru je afere koja potresa bh. pravosuđe, a prema navodima portala Žurnal.info on je navodno učestvovao u koruptivnim aktivnostima u predmetu „Alešević“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije