Oglasili se OSCE i Ambasada SAD o aferi "potkivanje"

Fena
Oglasili se OSCE i Ambasada SAD o aferi "potkivanje"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Kada se pojave krivični navodi protiv pravosudnih zvaničnika, to dodatno šteti već krhkom povjerenju javnosti u pravosuđe, kazao je šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton.

Stoga je, napominje, od ključnog značaja da se navodi u potpunosti i brzo provjere.

Imajući u vidu da sve osobe uživaju pravo da budu smatrane nevinima dok se ne dokaže suprotno, Misija OSCE-a u BiH pozvala je nadležne organe da ispune svoje dužnosti i obaveze i provedu nepristrane i temeljne istrage.

"Tamo gdje je to potrebno, možda će biti nužno uključiti dodatne mjere, kako bi se osiguralo da nema sukoba interesa, uključujući i proces tokom istrage", podvukao je Berton.

Podsjetio je i da Misija OSCE-a u BiH prati sve predmete visoke korupcije od faze optuženja do donošenja pravosnažne odluke.

Berton je na ovaj način za Fenu komentirao snimak koji je objavio internet portal "Žurnal", a koji predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u BiH Milana Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama odnosno trgovanjem istragama.

Osim OSCE-a oglasila se i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini upoznata je s navodima o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije u koruptivne radnje.

Ponovili su da je nezavisno pravosuđe temelj svake demokratije te da svi, a posebno visoki zvaničnici u pravosuđu, trebaju da se pridržavaju najviših standarda u obavljanju svojih dužnosti.

Izrazili su očekivanje da navodi o umiješanosti predsjednika VSTVBiH Milana Tegeltije u koruptivne radnje budu brzo i temeljito istraženi, rečeno je Feni u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Na Fenin uputi o istom slučaju iz Ureda visokog predstavnika u BiH rečeno je da taj slučaj ne žele komentirati te da imaju nadležne institucije koje se trebaju baviti time.

Internet portal "Žurnal" objavio je snimak koji dovodi u vezu Tegeltiju s koruptivnim radnjama odnosno trgovanjem istragama. Predsjednik VSTV-a BiH demantira te navode tvrdeći da se radi o pokušaju njegovog diskreditiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije