Oglasili se hrvatski obavještajci: Navodi su neistiniti i zlonamjerni!

Radiosarajevo.ba
Oglasili se hrvatski obavještajci: Navodi su neistiniti i zlonamjerni!
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL / Sjedište SOA-e u Hrvatskoj

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske reagirala je na izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića da su hrvatski obavještajci vrbovali selefije u našoj zemlji kako bi BiH prikazali kao "leglo terorista".

"Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma.

Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe.

Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere", navodi se u saopćenju ove agencije.

Podsjećamo, portal Žurnal detaljno je objavio priču kako su hrvatski obavještajci, u saradnji s diplomatama u BiH i pojedinim novinarima, vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u BiH te od njih tražili da oružje postavljaju u bh. mesdžide. Priča ide kako bi hrvatski obavještajci potom o tome obavijestili snage u BiH te "podvalili" priču koja bi podržala tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja kaže da smo mi leglo terorista.

Više o temi čitajte na sljećem LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije