BiH / Oglasila se međunarodna zajednica: Država ima ustavne nadležnosti nad migrantima

18. 05. 2018. u 20:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares:141

Ambasade Francuske, Italije, Njemačke, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacija Evropske unije u BiH/Ured specijalnog predstavnika EU te Ured visokog predstavnika pozdravljaju odluku Vijeća ministara BiH od 16. maja da usvoji akcioni plan hitnih mjera za rješavanje migrantske krize.

Bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima ne trebaju politizirati pitanje migracija. Umjesto toga, one trebaju zajedno djelovati kako bi se učinkovito pozabavile sigurnosnim, humanitarnim i drugim izazovima koji proizlaze iz pojačanog priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu, kažu u saopćenju.

" U svjetlu današnjeg incidenta, pozivamo vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da pruže podršku i surađuju sa organima na državnom nivou u provođenju njihovih ustavnih nadležnosti za „politiku i reguliranje pitanja imigracije, izbjeglica i azila“. Nadamo se da će današnja zbivanja poslužiti kao prilika da se razviju učinkovitije metode koordinacije kako bi se rješavala trenutna migrantska kriza", naveli su.

Prema međunarodnim standardima, vlasti imaju obavezu da se pobrinu da migrantima bude pružen odgovarajući smještaj i skrb, kao i human i dostojanstven tretman.

 Međunarodna zajednica će nastaviti pružati podršku vlastima Bosne i Hercegovine u njenim naporima da se adekvatno pozabave migracijskim izazovima.

NEMA KOMENTARA