Oglasila se Kristić: Objasnila ko je legalan, a ko nelegalan u Skupštini KS

Radiosarajevo.ba
Oglasila se Kristić: Objasnila ko je legalan, a ko nelegalan u Skupštini KS
FOTO: Facebook / Danijela Krstić

Danijela Kristić (NiP), koja je preuzela funkciju predjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo nakon ostavke Elmedina Konakovića, oglasila se na Facebooku povodom polemika o tome ko je legalan a ko nelegalan predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo. 

Kako je kazala, svima želi da objasni da Skupština potvrđuje izabrane kandidate, a kandidati između sebe biraju predsjedavajućeg, te samo o tome obavještavaju Skupštinu.

"Svi zastupnici su 27.12.2019.g, u 12 sati, putem maila dobili zapisnik sa sastanka rukovodstva, na koji je bila pozvana i dopredsjedavajuća Viteškić, međutim, ona se nije odazvala. Odluku i sve popratne dokumente su svi dobili u 12h putem službenog maila Skupštine KS", napisala je Kristić. 

Navela je i odredbe iz  Ustava Federacije BiH. 

"Ustav Federacije Bosne i Hercegovine je potpuno konsekventan kada u svim slučajevima odlučivanja o interesima konstitutivnih naroda ne propisuje mogućnost većinskog preglasavanja. Takav je slučaj i sa ustavnom odredbom relevantnom za ovaj ustavnosudski spor, koja glasi: „Tri kandidata koja potvrdi skupština kantona odlučuju između sebe ko će biti predsjedavajući.“ (član V.7.(5) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine), jer se ona bazira na ravnopravnom položaju svakog konstitutivnog naroda. Polazeći od toga da ni Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, ni Ustav Zeničko-dobojskog kantona ne predviđaju drugačije rješenje osim zajedničke odluke, u ovom slučaju dva nominirana kandidata, Vijeće smatra da nominirani kandidati moraju uložiti svaki napor da dođu do zajedničke odluke", navela je Kristić. 

Kako je dodala, pričekat će i objavu u Službenim novinama.

"Poručujem im da ukoliko imaju nešto protiv toga, neka se obrate Ustavnom sudu". zaključila je Kristić, prilažući i dokumentaciju.  

 

Podsjetimo, Mirza Čelik (SDA)  izabran je 28. decembra za novog predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo glasovima 18 zastupnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije