Off-road vožnje motornih vozila u zaštićenim područjima destruktivne i nepotrebne

Radiosarajevo.ba
Off-road vožnje motornih vozila u zaštićenim područjima destruktivne i nepotrebne

Organizacija raznih manifestacija, neplanska izgradnja i provođenje aktivnosti bez adekvatne analize uticaja na životnu sredinu i kontrole su samo neke od aktivnosti zbog kojih se naša priroda sve češće suočava sa degradacijom od strane čovjeka, navodi se u saopćenju Centra za životnu sredinu.

Dodaje se da jedan od primjera ovakvog uticaja koji je sve aktuelniji u zadnje vrijeme jeste organizovanje off-road vožnji motornim vozilima kroz šume, nerijetko baš u zaštićenim područjima.

U sklopu dugogodišnjeg prisustva i terenskih aktivnosti Centra za životnu sredinu i Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, kolega i saradnika u zaštićenim područjima, pojavila se potreba za reakcijom na ovakve aktivnosti i skretanje pažnje na njihov destuktivni uticaj na prirodu ovih izuzetno osjetljivih ekosistema.

„Uvidom u zakonodavni okvir možemo potvrditi da isti predviđa zaštitu prirode i zabranu djelatnosti i preduzimanja radnji kojima se uništava priroda. U slučaju zaštite prirode ne govorimo samo o već zaštićenim područjima, čija je zaštita često samo na papiru, već o svim prirodnim vrijednostima Bosne i Hercegovine koje se narušavaju i zapostavljaju. Apelujemo na nadležne institucije da uvedu rigoroznije kontrole prilikom realizacije ovakvih aktivnosti i to posebno u zaštićenim područjima gdje živi svijet zahtijeva jedan poseban nivo zaštite“, izjavila je Iva Miljević, koordinatorica Programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu.

Po Pravilniku o unutrašnjem redu u nacionalnim parkovima RS, zabranjena je vožnja izvan postojećeg puta kojim je dozvoljeno kretanje motornih vozila, dok su po Zakonu o zašiti prirode republički organi, jedinice lokalne samouprave i druge organizacije i institucije, kao i sva pravna i fizička lica pri vršenju svojih poslova i zadataka dužni da postupaju u skladu sa načelima, ciljevima, mjerama i uslovima zaštite i trajnog očuvanja prirode.

„Emisije buke, kretanje kroz stanište i uzurpacija živog svijeta, ispuštanje štetnih motornih ulja i izduvnih gasova predstavljaju nesumnjive faktore ugrožavanja biodiverziteta. Ovakve manifestacije se moraju sprovoditi usklađeno stepenu zaštite lokacije predviđene za istu, mora postojati kontrola i praktična zaštita na licu mjesta, kao i poštovanje zakonskih odredbi, pravilnika o zaštiti prirodnog naslijeđa koji je i bez ovoga na margini“, istakao je Draško Adamović iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

Očuvanje ekosistema je moguće isključivo ako se radi na očuvanju njihovog izvornog sastava i vrijednosti, te negativni uticaji svedu na minimum. Da li ćemo dopustiti da se naša priroda uništava, čak i sami direktno učestvovati u takvim aktivnostima ili ćemo se početi ponašati odgovorno i zajedno raditi na njenom očuvanju i unaprjeđenju kroz održivi turizam? Očekujemo od nadležnih da ovom problemu pristupe odgovorno i stručno.

Ova inicijativa će biti poslana nadležnim organima, kao i upravama nacionalnih parkova Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije