Održana sjednica Predsjedništva: Dodik protiv dolaska Đukanovića u BiH

Radiosarajevo.ba
Održana sjednica Predsjedništva: Dodik protiv dolaska Đukanovića u BiH
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sjednica Predsjedništva BiH

Danas je u 14 sati održana sjednica državnog Predsjedništva kojoj su prisustvovali predsjedavajući Željko Komšić, te članovi Milorad Dodik i Šefik Džaferović. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda kazao je da se nisu doticali "problematičnih" tema, ali je dodao da nije dao saglasnost za dolazak crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića u službenu posjetu BiH, kako je kazao, imajući u vidu trenutnu situaciju u Crnoj Gori, piše N1.

Predsjeništvo je na sjednici usvojilo da će učestvovati na Samitu Inicijative Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Europe, te je primilo k znanju Agendu za saradnju Inicijative Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope za period 2021.- 2025.

Prihvaćen je i poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antόnija Guterresa za učešće na drugoj UN-ovoj Globalnoj konferenciji o održivom prometu i poziv za učešće na Summitu lidera povodom obilježavanja dvadesete godišnjice osnivanja UN-ovog Globalnog pakta.

Donesena je Odluka o prihvatanju Ugovora o finansiranju Koridora Vc – Centralni dio, između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane Republike Albanije, Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije, Ministarstva odbrane Crne Gore, Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Slovenije o radu Balkanskih medicinskih snaga.

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Aneksa sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima.

Članovi Predsjedništva saglasni su da pozovu predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Prihvaćen je poziv za učešće na godišnjem zasjedanju Crans Montana Foruma o Africi i saradnji Jug-Jug, koje će biti održano u Maroku od 18. do 21. marta 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije