KCUS sprovodi niz mjera u cilju poboljšanja kvalitete života teško oboljele djece

Radiosarajevo.ba
KCUS sprovodi niz mjera u cilju poboljšanja kvalitete života teško oboljele djece
Foto: KCUS / Održan okrugli sto na KCUS-u
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu sprovodi niz mjera i aktivnosti u cilju poboljšanja kvalitete života teško oboljele djece, kao i pružanja podrške roditeljima i porodici.

Tim povodom u KCUS je održan Okrugli sto na temu "Bioetičke implikacije u kliničkom liječenju i zdravstvenoj njezi vitalno ugrožene djece". Pored medicinskih radnika, sociologa, socijalnih radnika, predstavnika svih konfesija u BiH, predstavnika Ministarstva zdravstva KS i FZZOiR, učešće u Okruglom stolu uzeli su i roditelji i članovi porodica bolesne djece.

Organizator Okruglog stola, Amer Ovčina, istakao je da je namjera da se potakne bioetička diskusija među učesnicima ovog naučnog skupa, koja će biti usmjerena na uspostavljanje novih vidova holističke njege i brige za teško oboljelu djecu i njihove roditelje, a poštujući moralna i etička načela.

"Ovo je samo početak našeg rada na izgradnji koncepta trajne brige za teško oboljelu djecu kroz realizaciju potpune brige u kući ili vanbolničkoj instituciji, a za što je neophodna podrška vlasti i šire društvene zajednice", naveo je Ovčina.

Prema riječima generalne direktorice KCUS, prof.dr.Sebije Izetbegović, menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prepoznao je postojeće probleme koji se odnose na trajno zbrinjavanje i njegu teško oboljele djece.

"Okrugli sto ima za cilj da se integrativno pristupi pokušaju rješavanja bioetičkih dilema u pogledu liječenja i pružanja potpune brige i podrške teško oboljeloj djeci i njihovim roditeljima. Bolesna djeca, kao i njihovi roditelji i staratelji, trebaju podršku šire društvene zajednice, kako bismo im olakšali u njihovoj borbi za izliječenjem, te ublažili svakodnevne tegobe sa kojima se suočavaju. KCUS sa zadovoljstvom organizira ovakve skupove i nastaviti ćemo", navela je prof.dr.Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije