Sarajevo: Inspektor FUP-a ostaje u pritvoru, mediji objavili ko ga je odao

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Inspektor FUP-a ostaje u pritvoru, mediji objavili ko ga je odao
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Inspektor FUP-a predat u nadležnost Tužilaštva KS

Općinski sud u Sarajevu  je na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo odredio jednomjesečni pritvor inspektoru FUP-a Erminu Zuki (1980), koji je osumnjičen za krivično djelo primanje dara i odavanje službene tajne.

"Pritvor je određen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze ali i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela", potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić. 

Podsjetimo, riječ je o inspektoru Odjela za droge inicijala koji se sumnjiči da je u proteklom periodu odavao informacije iz pojedinih istraga, tačnije, dojavljivao osumnjičenima da su predmet rada FUP-a zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Naime, inspektor je otkrivao i posebne istražne radnje zbog čega je od osumnjičenih tražio i uzimao novac.

Kako su mediji objavili nakon hapšenja, inspektora su prijavili Edis i Nerma Bunar, supružnici koji su optuženi za dilanje droge. Navodno, Zuko im je tražio mnogo novca za informacije iz istrage koja se vodila protiv njih.

"Zuko je tokom saslušanja priznao da je kontaktirao Bunara i da se sastajao s njim, uglavnom kod Sarajevo City Centera i džamije na Otoci, ali je negirao da je uzimao bilo kakav novac", objavio je Dnevni avaz koji je naveo da je Zukin advokat Alen Nakić negirao povezanost njegovog klijenta i Edisa Bunara.

Avazov izvor blizak istrazi otkrio je da je Zuko "debelo" naplaćivao svoje usluge, čemu u prilog ide podatak iz istrage da je Bunaru jednom prilikom rekao da je “malo novca to što je dao, jer bi neko za tu informaciju platio 20.000 eura”.

Edisu i Nermi Bunar Zukine informacije su koristile, jer su tokom istrage postavili dvije kamere iznad ulaza u zgradu gdje stanuju na Alipašinom Polju. Osim ulaza u zgradu, kamerama je bila pokrivena i kompletna ulica Bajrama Zenunija, pa i šire. Inspektorima je istragu otežavalo i to što su stalno mijenjali brojeve telefona, a sve su to radili zahvaljujući Zuki, koji ih je na vrijeme obavještavao o radu svojih kolega iz FUP-a. Zuko je, međutim, postao skup pa su ga supružnici Bunar odlučili raskrinkati i prijaviti FUP-u.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije