Pacijenti iz FBiH uskoro će moći na transplantiranje organa u Hrvatsku

Fena
Pacijenti iz FBiH uskoro će moći na transplantiranje organa u Hrvatsku
Facebook / Ilustracija
Vlada Federacije BiH na sjedici u Sarajevu prihvatila je Prijedlog protokola o saradnji u oblasti transplantacijske medicine između resornih ministarstava Republike Hrvatske i Federacije BiH.

Za potpisivanje ovog ugovora Federalna vlada je ovlastila ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića.

Kako je obrazloženo, Prijedlog protokola sačinjen je s ciljem daljeg razvoja transplantacijske medicine u Federaciji BiH, odnosno osiguranja dostupnosti usluga transplantacijskih zahvata državljanima Federacije BiH kojima je indicirana transplantacija jetre i srca u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Sve to u okviru Eurotransplant International Foundation, preko jednog od izabranih transplantacijskih centara Republike Hrvatske.

Ovim dokumentom obuhvaćeni su oblici tehničke pomoći, kao i obaveze potpisnica Protokola. Potpisivanjem Protokola državljanima Federacije BiH će biti omogućena dostupnost metodama liječenja transplantacijom solidnih organa, i to jetre i srca, posebno ranjivoj grupi pacijenata (djeca i visoko urgentni primaoci) iz FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije