Odnosi BiH i Kine su na prijateljskom nivou

Fena
Odnosi BiH i Kine su na prijateljskom nivou

Odnosi Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine na najboljem su prijateljskom nivou i oni se produbljuju od 1995. godine kada su diplomatski odnosi među državama i uspostavljeni, ocijenjeno je danas nakon susreta članova Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i delegacije Kineske političke konzultativne narodne konferencije (CPPCC).

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak kazao je na konferenciji za medije u Sarajevu  da će ova posjeta doprinijeti daljnjem razvoju odnosa, iako su u političkom smislu ti odnosi veoma dobri kao i kada je u pitanju oblast ekonomije.

Istaknuo je i značaj nekoliko kineskih investicija u BiH, a otvaraju se i nove mogućnosti investiranja, te je Čolak dodao da iako je saradnja i u drugim oblastima dobra ona se može još i više produbljavati posebno u oblasti nauke i kulture.

"BiH, što smo i danas ponovili, podržava i opredijeljena je za politiku jedne Kine i želimo kao istinski prijatelji unapređivati i razvijati naše odnose", zaključio je Čolak.

Potpredsjednik Kineske političke konzultativne narodne konferencije Ma Peihua dodao je da između dvije zemlje postoji duboko i tradicionalno prijateljstvo, te da kineska vlada i narod Kine podržava suživot u BiH, ali poštuje i razvoji put BiH.

"Politički odnosi se dobro razvijaju i konstantno se produbljuje naše međusobno političko povjerenje, a pored toga i naša praktična saradnja u svim oblastima uključujući ekonomsku-trgovinsku saradnju se stalno proširuje. Historijski gledano naši odnosi su trenutno u na najboljem nivou od uspostavljanja diplomskih odnosa",  kazao je Peihua.

Kazao je da kada je riječ o konkretnim projektima u saradnji dviju zemalja postoje  rezultati, najavljujući da će biti nastavljena takva saradnja.

Delegacija CPPCC-a boravi u višednevnoj posjeti BiH u okviru koje su planirani susreti i s članovima Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, a planirana je i posjeta Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije