Odlukom Doma naroda: BiH dobila tri nova grada

Radiosarajevo.ba
Odlukom Doma naroda: BiH dobila tri nova grada
Cazin, Goražde i Livno novi su gradovi u Federaciji BiH, odlučio je na svojoj 20. sjednici Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovakva odluka stigla je 15-ak dana nakon što su prijedlozi zakona, koje je utvrdila Vlada FBiH, a prema kojima općine Cazin, Livno i Goražde treba administrativno proglasiti gradovima podržani u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Odluke o proglašenju novih gradova donesene su jednoglasno, sa po 39 glasova zastupnika, bez ikakvih rasprava i detaljnih objašnjenja.

Objavljivanjem u Službenim novinama Federacije BiH ove općine i formalno su postale gradovi, te je tako broj službenih gradova u BiH povećan na 15.

Sve to praktično znači da će Cazin, Goražde i Livno od sada imati gradonačelnika i gradsko vijeće, koji će zamijeniti do sada postojeće općinske strukture, a također ove sredine dobit će i nove statute, prema kojima će se određivati funkcioniranje gradova.

Potvrdu da su ove općine postale gradovi moguće je vidjeti na snimku sjednice Doma naroda FBiH. (Od 1.03.40)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije