Odluka o kontroli cijena stupa na snagu: Hoće li trgovci povući robu?

1
Radiosarajevo.ba
Odluka o kontroli cijena stupa na snagu: Hoće li trgovci povući robu?
Foto: Bljesak.info / Marin Bago

Nakon usvajanja zaključaka Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koje je predložio Klub SDP-a, Vlada Federacije BiH je, podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice, a utvrđene su maksimalne marže.

Kako je najavljeno, Odluka će danas biti objavljena u Službenim novinama FbiH i stupa na snagu sutra, kazne će biti i do 10.000 KM.

Podsjetimo, Odluka Vlade FBiH odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarske proizvode, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja, šećer, čaj, začine, so, rižu, tjesteninu, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, mesne i riblje konzerve. Odlukom su, također, obuhćaveni ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenje, pelene, higijenski ulošci, deterdženti za veš i suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir...

Uprkos, nesumnjivo, dobrom primjeru saradnje opozicije i vlasti na polju općeg dobra i interesa građana u situaciji pandemije koronavirusa, nameće se pitanje da li će ovakva odluka dati rezultate u stvarnosti? Štaviše, ne treba olako odbaciti upozorenja o mogućim nestašicama.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba o efektima odluke Federalne vlade govori nam Marin Bago, aktivista za zaštitu potrošača i predsjednik Udruženja "Fortuna".

"Teško je očekivati efekte iz više razloga. Bosna i Hercegovina je jedinstveni ekonomski prostor. Što znači uvoditi mjere samo na jednom dijelu zemlje, a da pri tome nikako ne utječete na drugi? Volio bih čuti koje potencijalne rizike su detektirali prije nego što su donijeli ovu odluku", pita se Bago.

Ograničavanje marži, dodaje on, nije sukladno društvenom modelu u kojem živimo, tržišnoj ekonomiji.

"U ovom modelu slobodno je formiranje cijena, izuzev ako imamo vanredno stanje. Ako nas netko želi zaštititi od pljačke, u našim zakonima je i do sada stajalo da je zabranjeno ostvarivanje ekstra profita. Jesmo li ikada čuli za jedan takav slučaj, da je netko kažnjen? Nisam siguran kakva će biti reakcija trgovaca, možda će jednostavno ove vrste roba zadržati u skladištu dok se mjere ne ponište", smatra naš sagovornik.

Podsjeća da mi proživljavamo puzajuća, često neopravdana poskupljenja, već dugi niz godina.

"Ovaj problem se ne može riješiti preko noći nego planiranjem i strategijom. Ona se mora provesti u poljoprivredi, u upravljanju robnim rezervama, u ponašanju lokalnih zajednica u trgovini i ravnopravnim odnosom, u subvencioniranju stavki koje utječu na potrošačku košaricu, besplatnim vrtićima npr. Koliko strukture vlasti imaju uopće kapaciteta za bilo što, to je osnovno pitanje. Za dobru volju, znamo da ne postoji", zaključio je Bago.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije