Odgovoran za genocid u Srebrenici: Ljubiša Beara preminuo u zatvoru

Radiosarajevo.ba
Odgovoran za genocid u Srebrenici: Ljubiša Beara preminuo u zatvoru
EPA / Beara u Hagu
Nekadašnji načelnik bezbjednosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara preminuo je jučer u zatvoru u Berlinu u 77. godini, javila je BN televizija.

Beara je u zatvoru u Njemačkoj izdržavao kaznu za genocid u Srebrenici za šta ga je osudio Haški tribunal na doživotnu kaznu zatvora.

Optužnica navodi da je Ljubiša Beara počinio, planirao, poticao, naredio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje ovih zločina za koje je okrivljen.

"Majstor za ubijanje: Navodi se da je Ljubiša Beara, s drugim starješinama i jedinicama VRS-a i MUP-a imenovanim u ovoj optužnici, bio je član i svjesni učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, zajednički cilj kojeg je bio, između ostalog, da žene i djecu iz srebreničke enklave prisilno premjesti u Kladanj, 12. i 13. jula 1995; te zarobiti, zatočiti, po prijekom postupku strijeljanjem pogubiti, pokopati i nanovo zakopati hiljade bosanskih Muslimana, muškaraca i mladića od 16 do 60 godina iz srebreničke enklave, u periodu od 12. jula 1995. do 19. jula 1995. ili do približno tog datuma", pisalo je kada je optužen, a E-novine su tada zabilježile:

"U svojoj odbrani pred Tribunalom u Haagu, general Momir Nikolić svjedoči: 'Pukovnik Beara mi je rekao da zarobljene srebreničke Muslimane treba pritvoriti na područje Zvornika i pobiti ih'. Njegov kolega, Miroslav Deronjić, takođe pred haškim sudijama navodi kako je, nakon pada Srebrenice, pukovnik Beara došao kod njega i rekao mu: 'Gospodine Deronjiću, ja imam naređenje s vrha da ubijem zarobljene Muslimane'. A jedan od zaštićenih svjedoka tvrdi da je Beara sredinom jula 1995. godine 'naložio da se zarobljeni Srebreničani zatvore u peći u kojima se na ekstremno visokim temperaturama peku pekarski proizvodi u tvornici 'Novi izvor' u Zvorniku i živi spale'."

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je 30. januara 2015. izreklo konačnu presudu oficirima Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. 

Pukovnik i potpukovnik VRS-a Ljubiša Beara i Vujadin Popović osuđeni su na doživotne kazne zatvora.

Blizu 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u Srebrenici u tri dana u 1995. godini - u najtežem zločinu na evropskom tlu od holokausta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije