Odbrana Alije Delimustafića ponudila milion KM kao jemstvo da se pusti na slobodu

N. K.
Odbrana Alije Delimustafića ponudila milion KM kao jemstvo da se pusti na slobodu
Anadolija / Alija Delimustafić
Odbrana nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova RBiH Alije Delimustafić dostavila je Kantonalnom sudu Sarajevo prijedlog jemstva u visini od milion KM u vidu nekretnina kako bi bio pušten na slobodu iz pritvora gdje se nalazi više od dvije godine.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je Ifet Feraget, advokat Alije Delimustafića koji nam je kazao kako je prijedlog uputio Kantonalnom sudu Sarajevo još početkom septembra na osnovu preliminarnog dogovora sa tužiocima Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da visina jemstva iznosi više od milion KM.

"Nakon ovog preliminarnog dogovora, porodica Delimustafić je ponudila četiri nekretnine, a u pitanju su tri stana i jedan poslovni prostor čiju je vrijednost na milion KM procijenio vještak. Ovu procjenu nekretnina Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo smo mi predali 12. jula, da bi u oktobru od tužioca dobili odgovor da se oni ne slažu sa visinom ponuđenog jemstva, jer je šteta koja je navedena u optužnici oko 10 miliona KM", rekao nam je Feraget.

Za Radiosarajevo.ba u Kantonalnom sudu Sarajevo su kazali kako će se o ovom prijedlogu izjasniti tek kada se predmet vrati u njihovu nadležnost.

"Žalba vezana za pritvor Alije Delimustafića nalazi se na odlučivanju u Vrhovnom sudu FBiH, i kada se predmet vrati na Kantonalni sud Sarajevo biti će odlučivano po pitanju ponuđenog jemstva odbrane Alije Delimustafića", kazali su nam u Kantonalnom sudu Sarajevo.

U predmetu Pravda optuženo je 40 osoba

U ovom predmetu optužena je i bivša sutkinja Općinskog suda Lejla Fazlagić-Pašić, koja se nalazi u Hrvatskoj, a čije se izručenje pravosuđu BiH očekuje u narednom periodu.

Tužilaštvo optuženima u predmetu Pravda stavlja na teret krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, povredu zakona od sudije, pranje novca, falsificiranje isprave, prevaru i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sudija Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine sa umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od deset miliona KM.

U ovom predmetu optužene su i pravne osobe Cenex Group Sarajevo, Consultants Sarajevo, Ex Line Group Istočno Sarajevo, CentraExport Istočno Sarajevo, Cenex inženjering Sarajevo, Cenex Istočno Sarajevo, Exline Istočno Sarajevo i Minas Co Sarajevo.

Tužilaštvo je istaknulo da je riječ o sistemskoj korupciji u kojoj su učestvovali bivši ministar unutrašnjih poslova ARBiH, sudija, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, općinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.

Optužnica sadrži oko 1.000 stranica, predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje više od 150 svjedoka i 13 vještaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije