Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH uputio Otvoreno pismo ambasadorima u Sarajevu

Fena
Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH uputio Otvoreno pismo ambasadorima u Sarajevu
Foto: Anadolija / Medeno polje, gdje bi trebali biti smješteni migranti

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH uputio je otvoreno pismo ambasadorima zemalja i svjedoka potpisnica Dejtonskog sporazuma u kojem, u kontekstu namjere vlasti Unsko-sanskog kantona da smjeste migrantski centar u selo kod Bosanskog Petrovca, postavljaju pitanje da li Aneks 7 još uvijek važi ili ne.

"Vlada Unsko-sanskog kantona želi da na povratničko područje, srpsko selo Medeno Polje, smjesti migrante iz afroazijskih zemalja. Nemamo  ništa protiv migranata, ali ako ih smjeste u Medeno Polje, zaboravite na Aneks 7. I Srbi i Bošnjaci koji su se vratili će napustiti Bosanski Petrovac. Smatramo da je pokušaj smještanja migranata u Medeno polje direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, konkretno Aneksa 7...  Ako Aneksa 7 nema u Bosanskom Petrovcu i Medenom Polju, onda ga nema nigdje,  ni u Sarajevu ni u Mostaru, ni u Tuzli, a, možda ga neće ga biti ni u Banjoj Luci, ni u Doboju ni u Bijeljini, ni u Derventi", navodi se, između ostalog, u pismu Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, kojeg potpisuje predsjednik Đorđe Radanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije