Odbijena inicijativa povećanja primanja osobama sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Odbijena inicijativa povećanja primanja osobama sa invaliditetom
Foto: Screenshot / Sjednica Vlade FBiH održana danas u Mostaru

Nije prihvaćena ni inicijativa za donošenje izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, koju je podnijela poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić, navodi se u saopćenju Vlade FBiH upućenom nakon današnje sjednice.

Dodaje se da je navedeno da je inicijativa usmjerena na izmjenu osnovice za obračun naknada za priznavanjem prava po federalnom zakonu.

Naime, umjesto dosadašnjih fiksnih 274,40 KM, osnovica bi bila u visini prosječne plaće na nivou FBiH (zaokružen iznos na 900 KM). Predloženo je i da Zakon, osim osobama sa invaliditetom sa utvrđenim stepenom oštećenja organizma u visini od 90 posto i 100 posto, pruži materijalnu potporu i osobama sa invaliditetom sa oštećenjem organizma u visini od 60, 70 i 80 posto, te da se poveća procenat od osnovice za obračun prava za ličnu invalidninu po kategorijama od 60 do 100 posto. Ističući da je za provedbu predloženih izmjena u cijelosti ukupno potrebno 747.000.000 KM, te uzimajući u obzir stalni priliv novih korisnika, Vlada je ovu inicijativu ocijenila neprihvatljivom“, saopćeno je.

Također, Vlada FBiH nije prihvatila inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, koju je podnijela poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Elzina Pirić.

Vlada smatra da se predložena izmjena odnosi samo na izmjenu dijela formule, bez sagledavanja svih kriterija iz člana 9. ovog zakona i da predložene izmjene propisa direktno utiču na sve kantonalne budžete u Federaciji BiH. To dovodi do ugrožavanja ravnoteže kantonalnih budžeta ustanovljenih postojećom formulom, kao i do devijacija u raspodjeli prihoda koje nisu analizirane, pa je za ovaj prijedlog potrebno dobiti podršku svih kantona“, saopćeno je.

Između ostalog, Vlada FBiH je razmatrala zaključak Skupštine Kantona Sarajevo od 25. septembra 2019. godine, koji se odnosi na imenovanje članova Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U izjašnjenju se navodi da, do okočanja ove procedure, odnosno do donošenja konačnih rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika i člana Upravnog odbora KCUS-a od strane Vlade FBiH, Upravni odbor Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo imenovan rješenjima Vlade FBiH od 13. januara 2017. godine i od 30. maja 2019. godine ostaje u mandatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije