Odbijen Mladićev zahtjev za izuzeće sudija zbog 'pristrasnosti'

Fena
Odbijen Mladićev zahtjev za izuzeće sudija zbog 'pristrasnosti'
EPA / Ratko Mladić
Mehanizam za međunarodne tribunale odbio je zahtjev odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića za izuzeće troje sudija iz žalbenog postupka zbog navodne pristrasnosti.

Theodor Meron, predsjednik Mehanizma - pravnog nasljednika Haškog tribunala - u odluci je naveo da je Mladićeva odbrana zahtjev za izuzeće sudija podnijela pred Žalbeno vijeće, a mogla je jedino pred predsjednika suda.

"Žalbeno vijeće nema kapacitet da se bavi ovim podneskom", naveo je Meron.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili da se iz žalbenog postupka Mladiću isključe Meron te Carmel Agius i Liu Daqun jer su "pristrasni".

U odvojenim podnescima, Mladićevi advokati su citirali dijelove presuda koje su sudije Meron, Agius i Daqun pisali, a u kojima su, prema mišljenju advokata, doneseni “neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića”.

U odnosu na Merona napominje se da je ovaj sudija predsjedavao vijećima koja su Radislava Krstića i Zdravka Tolimira osudila za genocid u Srebrenici, te da je u ovim odlukama navedeno da je Mladić "namjeravao da ubije bosanske muslimane", kao i da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih.

Mladićevi advokati su naznačili da je Agius bio član vijeća koje je osudilo Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića, Radivoja Miletića, Vinka Pandurevića, Ljubomira Borovčanina i Milana Gveru, dok je Daqun učestvovao u donošenju odluke u predmetu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina. Žalbe na tu presudu najavili su i odbrana i haški tužioci, a postupak se vodi pred Mehanizmom.

U novom podnesku, Mladićevi advokati su ponovili svoj zahtjev da se rukovodiocima medicinskog odjela Pritvorske jedinice ukine imunitet od krivičnog gonjenja, kako bi se protiv njih mogla podnijeti tužba. Mladićevi advokati navode da njihov klijent nema adekvatnu zdravstvenu njegu u Pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.

Mladić je u pritvoru u Haagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, javlja BIRN. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije