Cvijeće, fatiha, minuta šutnje, svako na svoj način: Odata počast žrtvama rata

Radiosarajevo.ba
Cvijeće, fatiha, minuta šutnje, svako na svoj način: Odata počast žrtvama rata
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo: Položeno cvijeće i proučena fatiha predsjedniku Predsjedništva Aliji Izetbegoviću

U Sarajevu se danas obilježava 27 godina od pokušaja Jugoslavenske narodne Armije da zauzme zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To je dan koji je nagovijestio kako će izgledati svakodnevnica glavnog grada Bosne i Hercegovine u narednih više od tri godine. 

Teritorijalna odbrana Bosne i Hercegovine je zaslužna što agresorska vojska nije uspjela zauzeti najznačajniju državnu instituciju. Njen doprinos nije zaboravljen i danas - 2. maja 2019. kada su brojni pojedinci i organizacije položili cvijeće i odali počast za sve one koji su se žrtvovali za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Cvijeće je položeno na mezarje predsjednika predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića i na spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva.

Izetbegović je zajedno s njegovom kćerkom, prevoditeljicom Sabinom Berberović i zamjenikom predsjednika Vlade Zlatkom Lagumdžijom uhapšen na sarajevskom aerodromu tog dana. Odvedeni su u Lukavicu dok su trajale žestoke odbrane na Skenderiji tj. u blizini Predsjedništva.

General Jugoslavenske narodne armije Milutin Kukanjac je ponudio iz opkoljene komande da se njemu i ostalim vojnicima omogući izvlačenje u zamjenu za Izetbegovića i druge.

U dramatičnim pregovorima, vođenim između članova predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića i Stjepana Kljujića sa generalima Jugoslavneske narodne armije, koje je predvodio Vojislav Đurđevac, dogovoreni principi razmjene.

U direktnom radijskom prijenosu dnevnika tadašnje Televizije Sarajevo svjetska javnost je saznala da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine napadnuto, da je Komanda Jugoslavenske narodne armije u Sarajevu u okruženju, da je predsjednik države u zarobljeništvu, da se grad razara iz svih artiljerijskih oruđa i da se posredstvom medija pregovara o obustavi vatre i razmjeni zarobljenih.

Isti dan je granatama i zapaljivom municijom s brda oko Sarajeva, zapaljena zgrada glavne pošte na obali rijeke Miljacke. U potpunosti je izgorjela, te je onemogućena telefonska komunikacija u gradu.

Tokom opsade je ubijeno više 1.600. djece.

Bila je to 1.425 dana konstantne prijetnje smrću Sarajlijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije