Odata počast Gavrilu Principu u Sarajevu

S. Dž.
Odata počast Gavrilu Principu u Sarajevu
U Sarajevu je danas položen vijenac na spomen-kapelu 'Mlade Bosne'.

Rukovodstvo i članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Sarajevo, predstavnici Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, Srpske pravoslavne crkve - Crkvene opštine Sarajevo, Humanitarnog udruženja "Dobrotvor", Kola srpskih sestara "Sveta velikomučenica Tekla Sarajevo" položili su vijenac na spomen-kapelu pripadnika "Mlade Bosne" na groblju "Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo", čime su odali počast Gavrilu Principu i ostalim učesnicima Sarajevskog atentata, na godišnjicu tog sudbonosnog događaja.

"Danas je Vidovdan. Vidovdan je simbol za tragediju, za stradanje, za iskušenja a istovremeno za jednu neizrecivu čežnju za slobodom i pravdom. I mislim da se sve te riječi stapaju u jednom, ovdje iza mene, u liku ovih krasnih mladića, mnogi od njih nisu doživjeli ni da pređu 30 godina života koji su upravo dali za slobodu i pravdu", rekao je Slobodan Šoja, predstavnik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" koja je organizirala dolazak u Sarajevo i polaganje vijenca.

"Stalno se pokušava predstaviti da mi ovdje slavimo neke ubice ili bilo koga drugog. Mi, normalni i zdravi ljudi koji žive na ovoj najsvetijoj tradiciji, moramo ponavljati da mi slavimo mlade momke koji su voljeli ovu zemlju, sve ljude bez obzira na religiju i mislim da su oni zaista zaslužili mnogo više poštovanja i pažnje", nastavio je Slobodan.

"Živimo u teškom vremenu. Bosna i Hercegovina je zemlja koja većinski govori da su ovi momci ubice. Onog momenta kada BiH kaže da se radi o izuzetnim momcima koji su primjer za današnju omladinu, ne zbog onoga što su učinili nego onakvi kakvi su bili, to će biti zdravija zemlja koja neće imati nikakvih problema i koja će živjeti sretno i prosperitetno. Do tog dana morat ćemo sačekati ko zna koliko godina, a možda i decenija", rekao je Šoja, te dodao da ispred kapele nije počišćeno i da je krov oštećen, čime želi reći da se ne vodi briga o ovoj kapeli.

Podsjećamo, Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu trudnu ženu Sofiju na današnji dan 1914. godine. Ovaj atentat bio je povod za Prvi svjetski rat koji je sa sobom donio brojne ljudske žrtve i razaranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije