Od početka sezone: U FBiH devet umrlih pozitivno na virus gripe tip A

B. T.
Od početka sezone: U FBiH devet umrlih pozitivno na virus gripe tip A
Pixabay / Ilustracija

Prema posljednjim podacima kojima Zavod za javno zdravstvo FBiH raspolaže, na području Federacije BiH i dalje se registrira umjereni intenzitet gripe, uz porast aktivnosti u protekle tri sedmice.

Odgovoreno je to na upit portala Radiosarajevo.ba iz Zavoda, uz objašnjenje da se epidemiološki nadzor nad gripom u Federaciji BiH vrši od oktobra do maja, tj. od 40. sedmice prethodne, do 20. sedmice tekuće godine.

"U referalnoj laboratoriji za gripu KCUS-a do sada je testirano ukupno 294 uzoraka, od kojih je 117 pozitivno na virus gripe, dominantno virus gripe tip A, podtip A(H1N1)pdm09", objašnjavaju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH. 

Kako dodaju, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, od početka sezone, prijavljeno je ukupno 9 smrtnih ishoda pozitivnih na virus gripe tip A, podtip A(H1N1)pdm09. Četiri smrtna ishoda registrirana su u Kantonu Sarajevo, tri u Zeničko-dobojskom i dva u Tuzlanskom kantonu.

"Virus gripe tip A, podtip A (H1N1) pdm09- virus za koji se pogrešno veže termin “svinjska gripa” je virus sezonske gripe, koji je kod nas u stalnoj cirkulaciji. Zaštita protiv ovog soja obuhvaćena je sezonskim cjepivom protiv gripe, kazali su za Radiosarajevo.ba u Zavodu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije